Környezetvédelem

Energiaügyi Minisztérium: júliustól a szennyező fizeti a hulladék kezelési költségét

Újabb lépést tettünk a magyar hulladékgazdálkodás körforgásossá válásához azzal, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért - hangsúlyozza az Energiaügyi Minisztérium az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt idézve.

Az államtitkár rámutatott: ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. A környezetszennyező termékek gyártói által fizetendő díjat megállapító rendelet a Magyar Közlöny június 2-i számában jelent meg. Raisz Anikó emlékeztetett: a kormány kiemelt célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra. Ennek érdekében július 1-jétől átalakul a hulladékgazdálkodási rendszer, amelyben az állam helyett egy koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Hozzátette: ezzel egyidejűleg az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amiben a gyártóknak a “szennyező fizet” elve alapján jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez.

Az intézkedés a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti. A  kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség kollektív teljesítéssel, a koncessziós társaság útján, vagy meghatározott esetekben egyénileg is teljesíthető – jelezte. Az államtitkár kifejtette: a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer az érintett vállalatok számára emelt díjfizetési kötelezettséget jelent, melynek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – mint független árszabályozó hatóság – javaslata alapján a hulladékgazdálkodásért felelős miniszter rendeletben állapítja meg. A díjfizetési kötelezettség a körforgásos termék gyártó általi forgalomba hozatalával keletkezik, és a díjat a gyártónak negyedévente kell megfizetnie a termék mennyisége után a koncessziós társaság által kiállított számla alapján. A vonatkozó jogszabály értelmében a MOHU MOL Zrt. kiterjesztett gyártói felelősségi díjból a hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadását, az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését, pénzügyi koordinációval és elszámolással kapcsolatos tevékenységeket lát el, tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettséget teljesít, valamint auditált önellenőrzési rendszert működtet.

Raisz Anikó hangsúlyozta, hogy a rendszer bevezetése a lakosságnak a mindennapokban nem jelent változást, változatlanok maradnak a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak, emellett javul a szolgáltatás minősége és tisztább, zöldebb lesz az ország.