Környezetvédelem

Lassul a globális olajkereslet növekedési üteme

Már 2030 előtt túllendül a csúcsponton a világ olajfelhasználása az IEA nemzetközi energiaügynökség szerdán ismertetett legfrissebb középtávú olajpiaci jelentése szerint.

Az IEA kalkulációi szerint a globális olajfelhasználás 2028-ra napi 105,7 millió hordóra emelkedik, majd onnantól kezdve csökkenésnek indul. A 2028-as olajfelhasználás így mintegy hat százalékkal haladja majd meg a 2022-est, a növekedés üteme így lassúbb lesz a korábban becsültnél és hamarabb is billen át a csúcsponton. Az idei olajfelhasználás napi 2,4 millió hordóval haladja majd meg a tavalyit, a 2028-as pedig már csak napi 400 ezerrel az előző évit. A közlekedési célú olajfelhasználás már 2026-ban túljut a csúcsponton. Az olajfelhasználás növekedési lendületét egyre nagyobb arányban a petrokémia nyersanyagigénye tartja majd fenn.

“Az átállás a tiszta energiára épülő gazdaságra egyre gyorsul, és az elektromobilitás, az energiahatékonyság és más technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a globális olajkereslet már ebben az évtizedben túljut a csúcsponton” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója. “Az olajtermelőknek szoros figyelemmel kell követniük a változások egyre gyorsuló ütemét és a rendezett átmenet biztosítása érdekében ehhez kell igazítaniuk beruházási döntéseiket” – tette hozzá. Az olaj- és gázfeltárási, -kitermelési és -feldolgozási beruházások 2015 óta a legmagasabb szintre 528 milliárd dollárra emelkednek az idén, ami 11 százalékos növekedésnek felel meg a 2022-eshez képest. A beruházási összeg még a költséginfláció figyelembe vételével is elegendő az IEA-jelentésben vizsgált időszakra jelzett kereslet kielégítéséhez. A nettó zéró kibocsátásra törekvő gazdaságpolitikai környezetben azonban már kétséges a megtérülése.