Megújuló energiaforrások

Ekkora összeg áramlott 2021-ben a napenergia iparba

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a megújuló energia befektetések fele az napenergia rendszereknél landolt.

Az erőmű nagyságrendű és a megosztott fotovoltaikus napenergia rendszerek egyenlően oszlanak meg, ebben az évben mindkettő több mint 100 milliárd amerikai dollárban részesült. A Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint 2021-ben a fotovoltaikus napenergia rendszerek tették ki csaknem a felét az összes megújulókra irányuló befektetésnek. A több mint 440 millió dolláros ráfordítással fémjelzett, rekordnak számító 2121-es év után 2022-ben a megújulók továbbra is a kiemelt befektetési kategóriának számítanak az áramszektoron belül. A ráfordítások egyenlő arányban oszlanak meg az erőmű nagyságrendű és a megosztott fotovoltaikus szolár rendszerek között, idén mindkét kategória esetében átlépték a 100 milliárd dolláros szintet. A jelentésben az áll, hogy minden ágazatot és technológiát figyelembe véve 2022-ben a világon az energiával kapcsolatos befektetések el fogják érni a 2,4 trillió amerikai dollárt, ami 2021-hez képest 8%-os növekedést jelent, és jelentősen meg fogja haladni a Covid előtti időszakban mért szintet.

Mindazonáltal a tegnap közzétett A világ energiabefektetései (World Energy Investment) című éves jelentésében az IEA arról számolt be, hogy egy évtizeden belül most fordult elő először, hogy nőtt a megújulók költségeire nehezedő nyomás a beszállítói lánc szűk keresztmetszetei, a tőzsdei termékek magasabb árai és a szigorúbb pénzügyi feltételek miatt. „Magas árak, emelkedő költségek, bizonytalan gazdasági helyzet, az energiabiztonságot övező aggályok és sürgető klímaügyi helyzet mind a globális energiabefektetésekre hatást gyakorló koktél tényezői közé tartoznak. A napelem panelek 2020 óta évente 10-20 százalékkal emelkedő költségei a poliszilícium drágulásának, a nyersanyagok magasabb költségeinek és a globális logisztikai kihívásoknak tulajdoníthatók.

Mindezeket figyelembe véve – a fotovoltaikus termékek költségeit felhajtó árnyomás ellenére – a nap- és szélenergia projektek sok országban továbbra is a legolcsóbb alternatívát képviselik az új áramtermelő eszközök vonatkozásában még akkor is, ha nem vesszük figyelembe a gáz és a szén árának a 2022-es évben bekövetkezett emelkedését. A fotovoltaikus napenergia és szélenergia felé irányuló beruházások ütemének a jelenlegi kétszeresére kellene ugrania, ugyanakkor az elektromos hálózat bővítése a hatszorosát igényelné ahhoz, hogy a megfelelő pályán maradjunk a 2050-re kitűzött nettó nulla célkitűzések eléréséhez, írta az mnnsz.hu.

Továbbá 2022 első negyedévében a nap- és szélenergiával összefüggő energiavásárlási megállapodások (power purchase agreements, PPA) Európában és az Egyesült Államokban több mint 25%-kal nőttek az előző negyedévhez képest. Annak ellenére, hogy magasabb kockázatú eszköznek minősül, az áram rövid távú árai a kereskedelmi célú fotovoltaikus eszközöket bizonyos esetekben vonzóbbá teszik, mivel a kereskedelmi célú naperőművek megtérülési időszaka 2021 elején a 2 és 4 év közötti tartományba tolódott el. A PV Tech Premium cikkei között olvashatnak az energiaválságnak az energiavásárlási megállapodásokra gyakorolt hatásairól és a kereskedők bevételi forrásairól.