Környezetvédelem

Egy fejlesztéssel lefaragták a napelemes rendszerek árát

Amerikai és kanadai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi mezőgazdasági kerítések átalakítását napelem-tartó szerkezetekké, ami gazdaságilag életképes és alacsony költségű megoldást kínál az állatfarmok számára.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Amerikai és kanadai kutatók olyan megoldással álltak elő, amelyekkel az állatgazdaságokban használt kerítéseket alakíthatják napelemtartó szerkezetekké – számol be a PV Magazine. „Ez talán a legalacsonyabb költségű megközelítés az állványozáshoz” – mondta a csapat tagja, Joshua M. Pearce. A szakértő szerint a mezőgazdasági kerítéseket felhasználva az állványozás lényegében ingyenes. A kutatók három fő kerítéstípust írtak le: az elsőnél a kerítés fő oszlopok között helyezkedik el, és drótok tartják a léceket; a másodiknál az oszlopokra drótot vagy hálót rögzítenek; a harmadiknál pedig előre gyártott hálót használnak. A struktúrákban jellemzően nagy szakítószilárdságú acélhuzalokat használnak. Annak megállapításához, hogy egy meglévő kerítés alkalmas-e a napelemek telepítésére, először fel kell mérni annak ellenállóságát. Többek között az oszlopok anyagával, méretével és játékával, illetve a kerítés magasságával is számolni kell. A kutatók a felméréshez egy nyílt forráskódú, az Egyesült Államokra vonatkozó szélterhelés-kalkulátort is segítségül hívtak.

A szakértők egy sor helyszíni tesztet végeztek három, a kínai székhelyű JinkoSolar által gyártott Cheetah HC 72 M monokristályos PERC panellel. A csapat szerint a telepítést két ember gyorsan elvégezte, egyetlen modul felszerelése hét percet és négy gyorskötözőt igényelt. Egy sor szimulációt is végeztek a meglévő mezőgazdasági kerítések utólagos felszerelése, többek között a juh-, kecske-, sertés-, tehén- és alpakafarmokat is bevontak.

Megállapították, hogy a javasolt megközelítésen alapuló napenergia-projektek gazdaságilag életképesek lennének az Egyesült Államokban. A számítások alapján, ha a modulok teljesítménye 250 és 500 watt között mozog, akkor egy meglévő kerítés állványzatként való felhasználásának a költsége kevesebb mint egy penny wattonként. A szakértők kiemelték, további vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, hogy globálisan milyen előnyökkel járhat a hasonló megközelítés.

 

Kép: Western University