Környezetvédelem

Nagyot javulhatnak a napelemek ennek a technikának köszönhetően

A német Fraunhofer ISE Intézet kutatói folyamatosan a napelemek fejlesztésén dolgoznak.

A füzérek eltolt elrendezésének alkalmazásával a megközelítés akár 6%-os relatív hatékonyságbeli növekedést is ígér a hagyományos osztott cellás modulokhoz képest. A modulok kedvezőbb hatékonyságát, javuló esztétikai megjelenését, az eszköz alakját és méretét illető rugalmasságot és a forrasztás kiküszöbölését, ezzel ólommentes napelem előállítást is ígérő zsindelyes modul elrendezés már ismert egy ideje, és egyre inkább teret hódít a piacon, különösen a tetőkön és az épületbe integrált napelemes megoldások területén, írta az mnnsz.hu. A Németországban működő Fraunhofer Intézet (Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems, ISE) közösen dolgozott a berendezéseket gyártó német M10 Industries AG céggel, hogy bemutathassák a modulok új típusú zsindelyes elrendezését, és annak ipari léptékben alkalmazhatóságát. A két vállalat által „mátrix zsindelyes technológia” (Matrix Shingle Technology, MST) névre keresztelt megközelítés a téglák falban történő elhelyezéséhez hasonlóan eltolva helyezi el a cellák füzéreit.

Megalkotóik állítják, hogy ez a megközelítés a modul területének kedvezőbb kihasználását eredményezi, ami javuló hatékonysághoz és árnyékolás tűréshez vezet, ráadásul esztétikai szempontból kellemes, homogén megjelenést kölcsönöz – a Fraunhofer ISE szerint a mátrix zsindelyes technológia teljesítménye 2% és 6% közötti mértékben fog jobban teljesíteni, mint a hagyományos osztott cellás elrendezés.

Az EU PVSEC konferencián a múlt hónapban bemutatott munka során a csoport azt állapította meg, hogy a mátrix zsindelyes technológia (MST) a részleges árnyékolással szemben is nagyobb tűrést tesz lehetővé, mivel az áram körbe haladhat a modul árnyékolt területei körül. Ez különösen alkalmassá teheti a modulokat épületekbe vagy akár járművekbe integrált szolár elemekhez. „A mátrix zsindelyes modulok integrált alkalmazásokhoz, különösen épületek homlokzatain elhelyezésre hivatottak” – vélte Kraft, a Fraunhofer ISE összekapcsolással és tokozással foglalkozó csoportjának vezetője. „Különösen az épületekbe történő beillesztésnél fontos a maximális terület kihasználás, az árnyékolás tűrés és a tetszetős megjelenés.

Egyenesen a nagyságrendet célozva

Miután sikerült igazolniuk az MST modulokban rejlő lehetőségeket a különböző alkalmazások terén, a Fraunhofer ISE együttműködést folytatott a berendezések szállításával foglalkozó M10 Industries céggel, hogy bemutassák a modulok megfelelő nagyságrendben gyártásának módját. „A mátrix megközelítés lehetővé tette számunkra, hogy teljesen új gép koncepciót valósítsunk meg. Rendszerünk átmenőteljesítménye sokkal magasabb, mint a klasszikus füzéres stringer berendezéseknek, és semmilyen tekintetben nem maradnak el a hagyományos stringer berendezésektől megawatt kimenőteljesítményt illetően” – magyarázta Phillipp Zahn, az M10 Industries AG vezérigazgatója.

Óránként 12 000 cella füzért képes feldolgozni, és beépíthető a hagyományos modulgyártó sorokba. A Fraunhofer közlése szerint az eszköz kifejlesztése mindössze hét hónapot vett igénybe, és hogy már rendelkeznek egy működésre kész prototípus berendezéssel Freiburgban.