Környezetvédelem

Könnyítenek a napelemek telepítésének feltételein Lengyelországban

Lengyelországban a jövőben a kisebb napelemes rendszerekhez építési engedély sem kell.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Októberben lépnek hatályba a megújuló energiáról szóló lengyel törvények módosításai, amelyek lehetővé teszik a legfeljebb 150 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek telepítését építési engedély nélkül – számol be a PV Magazine. Piotr Pająk helyi elemző szerint a változások támogatni fogják a tetőtéri napenergia-projektekbe történő beruházásokat. Az októberben, a Lengyelország megújuló energiaforrásokról szóló törvényében életbe lépő módosítások magánszemélyek mikroberendezésekbe történő beruházásaira vonatkoznak. „[Jelenleg] az 50 kilowattot meghaladó elektromos teljesítményű fotovoltaikus berendezések telepítésével járó építési munkálatokhoz építési engedély szükséges” – mondta Pająk, hozzátéve, hogy hamarosan a legfeljebb 150 kilowatt teljesítményű napelemes berendezések mentesülnek az építési engedély szükségessége alól. Pająk szerint a 6,5 kilowattnál nagyobb rendszereket építő telepítőknek továbbra is konzultálniuk kell a tűzvédelmi szakértőkkel, mivel a lengyel építési törvény változatlanul érvényben marad.

Kiemelte azt is, hogy a megújuló energiaforrásokról szóló törvény augusztus 17-én elfogadott legutóbbi módosításai olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek növelik a fotovoltaikus termelés lehetőségét a kereskedelmi ingatlanokon. A szabályozás megkönnyíti a megújuló energiával termelőket és a fogyasztókat összekötő közvetlen vezetékek kiépítését, megkerülve a közcélú távvezetékeket.

A változások a napenergia alapú berendezések fejlesztési területeinek méretét is bővítik. Az új szabályozás szerint a meghatározott területeken kívül eső létesítményekhez 1 hektárnál kisebb területek esetében környezeti feltételekről szóló határozat beszerzése lesz szükséges, kivéve a tetőkön és az épületek homlokzatán elhelyezett rendszereket. 2022 végére 150 ezer fővel Lengyelországban volt a legtöbb teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló az Európai Unió napenergia-iparában. Az ország beépített kapacitása 2025 végére több mint kétszeresére, 26 791 megawattra nőhet.