Környezetvédelem

Érkezik a napelemes állami támogatású pályázat, részletek!

A korábbi, 100 százalékos támogatási rendszer fennmaradt keretét is beforgatják a Napenergia Plusz Programba.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elmúlt években elképesztő fellendülés zajlott a hazai napelemes piacon, ebben pedig az állami pályázatoknak is komoly szerepük volt. A trend nem meglepő, hiszen Magyarország klímacéljainak megvalósításában a lakossági napelemeknek is komoly szerepet szánnak. Csak hogy két példát említsünk: előbb az otthonfelújítási program, majd a 100 százalékos támogatás segített sokaknak a telepítésben. Utóbbi program messze nem volt zökkenőmentes, sőt. A pályázatot korábban négy fordulósra tervezték, a közelmúltban viszont kiderült, hogy az első, 2022 februárjában lezárult fordulót nem követi már újabb kör. A helyzetet korábban bonyolította, hogy tavaly novemberben csatlakozási stopot vezettek be az újonnan kiépített napelemes rendszerekre. A lesújtó hírek után az utóbbi időszakban több pozitív fejlemény is született. Kiderült, hogy a piacot ellehetetlenítő korlátozást 2024. január 1-én beszüntetik majd, és ekkor újabb pályázat is indulhat Napenergia Plusz Program néven, amelybe az előző támogatás fennmaradt keretét is be fogják forgatni. Cikkünkben a pályázat eddig ismertetett részleteit mutatjuk be.

Közel 76 milliárd az otthonok fejlesztésére

A kormány 2023 októberének elején jelentette be a napenergia további térnyerését segítő Napenergia Plusz Programot, amely Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint előreláthatóan jövő januártól lesz elérhető. Az ösztönzés célja, hogy segítsék a családokat az energiatárolást – magyarán otthoni akkumulátorokat – is magukba foglaló rendszerek kiépítését. Az Energiaügyi Minisztérium szerint a 75,8 milliárd forintos keretösszegű pályázaton vissza nem térítendő forrást nyerhetnek majd el a háztartások az otthon megtermelt zöldenergia felhasználásához és tárolásához. Mindenekelőtt érdemes kiemelni, hogy a pályázat szabályain jelenleg is dolgoznak, sok biztos részlet egyelőre nem ismert. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára október 11-én az M1 műsorában azt mondta, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. Ami biztosnak tűnik: a programban csakis olyan beruházásokra fognak pénzt adni, amelyhez a napelem mellett tároló is tartozik. A csomagban az elképzelések szerint 65 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak majd.

Egy otthoni akkumulátor kiépítése ugyan jelentősen megnöveli a napelemes beruházás költségét, hosszú távon viszont komoly biztonságot adnak az ilyen berendezések. Az eszközökkel a beruházási idő kétség kívül kitolódhat, ám azt is figyelembe kell venni, hogy az energia elraktározásával akár a hálózati vételezés mértékét is csökkentheti az adott háztartás. Az akkumulátoroknak ráadásul az országos hálózatot is tehermentesítik, ez magyarázhatja a kormány célzott pályázatát. Korábban éppen arra hivatkozva jelentették be a betáplálási stopot, hogy a napelemek terjedésével nem volt összhangban a hálózat fejlődése.

Több tízezer háztartás kaphat segítséget

Mint Steiner Attila kiemelte, a becslések alapján a Napenergia Plusz Program előnyeivel mintegy 20 ezer háztartás élhet majd. Noha az akkumulátorok most igen drágák, szeretnék, ha minél több család használná a technológiát. A jelenlegi elképzelések szerint a támogatást legfeljebb 8 kilowatt kapacitású akkumulátoros energiatárolóval lehet majd igényelni, a háztartási kiserőmű maximális teljesítménye ezzel szemben 4 kilowatt lehet. Úgy tűnik továbbá, hogy a pályázattal a bruttó elszámolásba kerülő lakossági fogyasztókat akarja megcélozni a kormány – mint ismeretes, a régebben használt szaldó elszámolás kivezetéséről korábban döntöttek. Fontos hozzátenni, hogy a szabályok még sokat módosulhatnak a végleges kiírás előtt. A Magyar Közlönyben már megjelent egy kormányrendelet, ez alapján január 1-ig dolgozhatja ki a részleteket az energiaügyi miniszter.

A program híre láthatóan már most fellendülést hozott a piacon, nem egy cég kezdett el kifejezetten a pályázattal kapcsolatos marketingtevékenységet folytatni, összeszedni a tudnivalókat, lehetőségeket. Akármikor, akármilyen szabályok mellett is válik elérhetővé majd a támogatás, mindenképp érdemes lesz alaposan, több forrásból tájékozódnia a potenciális igénylőknek.