Környezetvédelem

Ingyen jutott napelemes rendszerhez 40 ezer háztartás

A 2021 nyarán indult lakossági program, amely 100% vissza nem térítendő támogatást ígért alacsony jövedelmű háztartásoknak napelem-telepítésre és fűtéskorszerűsítésre.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

2021 nyarán óriási várakozás övezte azt a lakossági programot, amelyben 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást ígértek az alacsony jövedelmű háztartások számára napelem-telepítésre és komplex fűtéskorszerűsítési beruházásra. A kiírás már akkor a vártnál később jelent meg, és az indulás sem volt zökkenőmentes, a program története azonban a későbbiekben még viszontagságosabban alakult. A kiírás több módosítása után 2021 decemberében startolt el a pályázat első fordulója. Az akkori tervek szerint a támogatásra szánt pénzt regionális alapon, összesen négy ütemben ítélték volna oda. Csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9, napelemes fűtéskorszerűsítésre pedig 11,3 millió forint volt igényelhető. A támogatást olyan ingatlanok számára tették elérhetővé, ahol a tulajdonosok átlagjövedelme 2020-ben nem volt több 4,85 millió forintnál. A pályázatot nem kifejezetten családosokra szabták, de az akkori szabályok értelmében az adott otthonban nevelt gyermekek száma, valamint az érintett térség elmaradottsága előnyt jelentett az elbírálásban.

Régiótól függően az első forduló 2022 januárjában, illetve februárjában ért véget, ezzel együtt pedig elkezdődött az igénylők, valamint a pályázni tervezők kálváriája. Az első ütem lezárása után a kiírás több részletét is módosították, eltörölték például a gyermekszám és a térség alapú pontrendszert. Ami ennél is fontosabb volt: az ütemek számát a korábbi négyről kettőre csökkentették, magyarán az első kör elbírálása után elviekben még egy pályázati lehetőség adódott volna. Csakhogy a döntéshozatal elképesztő módon elhúzódott.

A támogatás iránti hatalmas igényt jól jelzi, hogy mintegy 40 ezer igénybejelentés érkezett az első fordulóban, ami a kormány szerint felülmúlta a várakozásokat. Ugyan az első értesítőket 2022 márciusában elkezdték kiküldeni, csakhogy a kifizetések igazán csak egy évvel később pörögtek fel. A kormány a csúszást a lassú feldolgozással indokolta, hosszú ideig úgy tűnt, hogy az újabb fordulót 2023 őszére kell halasztani, ám nyár végéig ennek kapcsán sem született érdemi bejelentés. A pályázó háztartások számára a csúszás súlyos következményekkel járt. A 2022 februárjában elkezdődött ukrajnai invázió elképesztő energiaválságot okozott, miközben részben az infláció hatására a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházások ára drasztikusan emelkedett. Emiatt a korábban 100 százalékosnak ígért támogatás mellé önerőre is szükség lett. A következő forduló várók sem örülhettek, számukra a tavaly ősszel bevezetett napelemes csatlakozási stop okozhatott aggodalmat.

A közelmúltban aztán kiderült: a kormány végleg, újabb kör nélkül lezárhatja a programot – számol be a Portfolio. Tavaly télen megszületett a hivatalos megállapodás a kormány és az Európai Bizottság között az 5,8 milliárd eurós helyreállítási program támogatási lábáról, idén augusztus végén pedig a kormány beadta a hivatalos kérelmét 3,9 milliárd eurónyi helyreállítási hitelrészre, illetve a 0,7 milliárd eurónyi REPowerEU támogatási részre is. A jóváhagyási folyamatok és tárgyalások még tartanak. A Portfolio értelmezése szerint az új, kapcsolódó kormányrendelet (1431/2023., X.5.) amellett, hogy bejelenti a bruttó elszámolás végét, lényegében a napelemes pályázatnak is véget vet. Nem lesz tehát újabb ütem, az így felszabaduló 75,8 milliárd forintos keretet pedig egy új pályázatba forgathatják be.

A pályázatnak vége, egy új napelemes pályázat indul 

A 2024 januárjától a bruttó elszámolásba kerülő családok számára a kormány 65 százalékos támogatást nyújthat majd a napelemek és tárolók együttes telepítéséhez. Ez az új pályázat is európai uniós pénzből menne, miután a Bizottsággal való szükséges tárgyalásokat lebonyolítják. Az új programot egyébként Lantos Csaba energiaügyi miniszter október elején be is jelentette. A korábbi pályázaton a jelenlegi adatok alapján közel 35 ezer háztartás nyert el támogatást. Számukra összesen 121,5 milliárd forintot biztosítanak, ebből 32,75 milliárd forintnál jár a kifizetések összege, vagyis továbbra is rengetegen várják az odaítélt pénzt.