Megújuló energiaforrások

A napelemes rendszer felét állami támogatásból telepíthetjük

Januártól könnyebbé vált a háztartások számára napelemes rendszerek telepítése, a pályázatoknak köszönhetően legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza az anyag- és munkadíj után 50-50 százalékban.

A csomag a napelemek telepítése mellett egyéb kül- és beltéri munkákra is fordítható. Februárban az is kiderült, hogy Pest megyében és Budapesten újranyitják a korábban lezárt, a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) köthető lakossági energiahatékonysági hitelprogramot. Nyáron ráadásul az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egy újabb csomagot is elindít, amellyel több tízezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család juthat napelemekhez. Arról, hogy a hasonló programok miként befolyásolhatják a hazai piacot, az iparági érintetteket kérdeztük.

Várható volt, hogy fellendülés jön

Csalódi Péter, az EU-Solar Zrt. fejlesztési vezetője már az otthonfelújítási támogatás kezdetén, januárban azt nyilatkozta portálunknak, hogy látványosan nő az érdeklődések száma. A szakember szerint napelemek telepítésével maximálisan ki lehet használni a csomag adta lehetőségeket, ezért döntenek sokan úgy, hogy az elérhető keretet ilyen rendszer beszerelésére fordítják. Mint mondta, a fellendülés alakulásában az új elszámolási rend, az úgynevezett bruttó elszámolás, óriási szerepet játszik. Ennek részletei egyelőre nem ismertek, az viszont biztos, hogy június 30. után a mostani szaldós elszámolás helyett már ez lesz érvényben, és feltételezhető, hogy kedvezőtlenebb lesz a jelenlegi rendnél.

Az átállás miatt különösen nagy most a roham a piacon, az ügyfelek többsége szeretne még beférni a szaldós elszámolásba. Csalódi Péter az érdeklődési hullám lecsengését májusra várja, de elképzelhetőnek tartja, hogy a bruttó elszámolás rendezése után újabb fellendülés fog kezdődni. Az MFB-s hitel kapcsán a szakember azt nyilatkozta, ez is komoly növekedést hozott: az EU-Solarnál 2020-ban a megrendelések mintegy 70 százaléka ezen hitelnek lehetett betudható. Az otthonfelújítási programnál azonban sokkal átfogóbb a kormányzati kommunikáció, az érintettek ezért tájékozottabbak, és az érdeklődés is komolyabb.

Éjt nappallá téve dolgoznak

Beleznai Orsolya (Wagner Solar Hungária Kft., marketing-kommunikáció) portálunknak korábban azt mondta, az otthonfelújítási program miatt a Wagner Solarnál is óriási az érdeklődési hullám. A cégnél már közel kezelhetetlen a sok felkérés. A szaldós elszámolás vége különösen fokozta a rohamot, a Wagner Solar munkatársai pedig éjt nappallá téve, gyakran hétvégén is dolgoznak, hogy intézkedjenek a megkeresések ügyében. A nagy kereslet miatt a vállalatnál már nem is tudják biztosítani, hogy az újabb ügyfeleknél tartani tudják a mostani elszámolási rendet.

Beleznai Orsolya szerint éppen emiatt mintha kissé enyhülne az utóbbi időkben az érdeklődés, ugyanakkor ő sem zárja ki, hogy a bruttó elszámolás tisztázása után újabb hullám alakul majd ki. A Wagner Solarnál az MFB-s hitel miatt is nőtt a kereslet, igaz, az érdeklődés szintje elmaradt a mostanitól. A hitelprogram újbóli megnyitása is hozott némi fellendülés, Pest megye és Budapest régiója egyébként épp a cég fókuszában áll.

Az ITM nyárra ígért programjával kapcsolatban Beleznai Orsolya nem számít akkora növekedésre, mint az otthonfelújítási támogatásnál. „Véleményem szerint, aki napelemet szeretett volna telepíteni, az belevágott a felújítási programmal vagy a hitelkonstrukcióval” – mondta portálunknak. Ettől függetlenül jöhet újabb fellendülés, a cégek és az ügyfelek számára ugyanakkor talán hasznosabb lett volna, ha a programokat nem nagyjából egy időben, hanem egymástól nagyobb időeltolódással vezetik be.

Az E.ON-nál készültek a rohamra

Patócs Renáta, az E.ON szóvivője szerint az otthonfelújítási program sokak figyelmét felkeltette: a GKI és a Masterplast közös januári lakáspiaci felmérése alapján 290 ezer család élne az elkövetkező két évben hasonló lehetőséggel. Azt ugyanakkor már nehezebb meghatározni, hogy az érintettek mekkora arányban fordítanák a csomaggal elérhető keretet napelemekre. A cégnél mindenesetre az év eleje óta komoly érdeklődést tapasztaltak a Solar szolgáltatás iránt, a fellendülés pedig még mindig tart. Kérdéses, hogy a bruttó elszámolás, miként fog hatni a programra, hiszen a rendszer részletei egyelőre nem ismertek.

Mivel a vállalatnál már korábban számítottak a rohamra, előzetesen kibővítették a Solar értékesítési és kivitelezési csapatot. Az időben meghozott döntésnek köszönhetően a cégnél nem tapasztaltak leterheltséget, az E.ON továbbra is várja az érdeklődőket. Az E.ON Hungária Csoport szerint a korábbi MFB-s hitel is kifejezetten népszerű volt, és segítette a napelemes rendszerek terjedését, az otthonfelújítási támogatás előnye viszont az lehet, hogy sokkal rugalmasabb, és komoly megtakarítást jelent. A hitelprogram Pest megyei és budapesti újranyitása egyelőre nem hozott jelentősebb fellendülést, hiszen a családok most többnyire az otthonfelújítási csomagot választják.

A hitel elsősorban azoknak lehet kedvező, akik a támogatással valamilyen oknál fogva (például mert nem nevelnek gyermeket) nem tudnak élni. A térség egyébként a napelemes piacon igencsak meghatározó, az E.ON adatai alapján Budapesten és az Észak-Dunántúlon működik a legtöbb háztartási méretű napelemes rendszer. Az, hogy az ITM nyáron startoló programja miként hathat az iparágra, még kérdéses. A csomag részleteit a minisztérium az elkövetkező időszakban fogja kidolgozni, csak ezek ismeretében lehet majd pontosabb előrejelzéseket adni.