Környezetvédelem

Budapesten él és napelemet telepítene, jó hírt kapott!

A Fővárosi Önkormányzat szeretné, ha több napelemet telepítenének Budapesten, a komplex jogszabályok azonban akadályt képeznek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Budapest – Nappal Hajtva projekt zárókonferenciáján, november 23-án számoltak be az utóbbi idők fontos budapesti önkormányzati napelemes lépéseiről – írja a Mfor. A kerületekkel közösen a Fővárosi Önkormányzat elindította a napelemes beruházások engedélyezésére vonatkozó jogszabályi harmonizációt, a cél az egységesítés, átláthatóság és egyszerűsítés elérése. A Főváros, illetve az általa fejlesztett Budapest Szolár Térkép térinformatikai alapú platform támogatja a napelemtelepítések elbírálásakor az objektívebb döntéshozatalt, emellett az önkormányzat konkrét napelemtelepítési konstrukciókat dolgozott ki a társasházak számára. A napenergia alkalmazásával, lehetőségeivel külön fejezetben foglalkoznak a Budapest Klímastratégiája című dokumentumban. A tervek között szerepel, hogy 2300-ra 1500 megawatt legyen a beépített kapacitás, ezzel csökkentve a kibocsátást, illetve fokozva az energiabiztonságot. Mivel az emissziók kétharmada épületekhez köthető, érdemes kiemelt figyelmet fordítani erre a területre, ennek egyik módja a klímatudatos beruházások támogatása.

A Budapest – Nappal hajtva keretében az építési szabályzások napelemes projektekre gyakorolt hatásait elemezték, ezek ugyanis komplex akadályt jelenthetnek. A Főváros ezért a kerületekkel és a helyi főépítészekkel együtt próbálja harmonizálni az előírásokat. A célok között szerepel, hogy minimálisra csökkenjenek a szubjektív szempontok az elbírálásnál. Ebben segít a Budapest Szolár Térkép, amely legújabb 3D-s technológiával többek között arra szolgáltat adatokat, hogy látható lesz-e a napelemes rendszer az utcaszintről vagy népszerű kilátópontokról. A Főváros egy online elérhető kézikönyvet is létrehozott olyan közös képviselőknek, akik napelemes fejlesztésen gondolkoznak.

Ámon Ada, Budapest Főváros Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője a konferencián elmondta, segíteni szeretnék a budapesti társasház-tulajdonosokat abban, hogy átlássák, milyen konkrét lehetőségeik vannak arra, hogy energiafogyasztóként és termelőként együtt vegyenek részt minden fél számára egyértelműen előnyös napelemes beruházásokban. A Főváros a most lezáruló projekt során mindvégig aktívan együttműködött a szakma képviselőivel, a közösségekkel, workshopokat, szemináriumokat és oktatási programokat szervezett az érdeklődőknek.