Környezetvédelem

Magyar találmány a napelemes térburkolat

A magyar alapítású Platio napelemes térburkolatok gyártására specializálódott.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A napelemes technológia az elmúlt években elképesztő fejlődésen esett át, ennek következtében a fotovoltaikus cellák már különböző formákban jelenhetnek meg, változatos felszíneken, anyagokban kaphatnak helyet. Az esztétikus megjelenésű térkövek tetején nagy strapabírású, csúszásmentesített, karcolás és ütésálló üveglapok találhatók, a napelemes cellák ezek mögött termelik az energiát. A fenntarthatósághoz hozzájárul, hogy a felület teherbírását és a kábelek védelmét egy masszív, műanyaghulladékból készült vázszerkezet biztosítja. A termék vázát olyan műanyaghulladék adja, amelyet más módszerekkel nem lehet újrahasznosítani. A kész térkövek vázszerkezete rendkívül tartós, évtizedeken keresztül képes biztosítani a napelemek működését és szerelhetőségét. A vázat alkotó kompozit anyag jobb szilárdsági tulajdonságokkal és hosszabb élettartammal rendelkezik, mint a beton.

A Platio különleges térburkolata olyan helyekre is telepíthető, ahová a hagyományos napelemes termékek nem. Ilyen helyszínek a rendkívül szeles régiók, a faházak, könnyűszerkezetes tetejű házak környéke, illetve a tájképvédelmi területek. A térkövek irodáktól lakóépületeken át a kikötőkig és okosvárosokig sok környezetben helyet kaphatnak. A Platio termékei kétféle üveggel és kétféle napelemcellával kaphatók – a Clear átlátszóbb, az Opal durvább felületkezelésű és opálos. Mindkét üveg edzett, csúszásmentes, és nagyteljesítményű napelemcellákat védenek, amelyek kék és fekete színben érhetők el.

A cég eddig 35 tonna újrahasznosított műanyagot használt fel, és 2600 négyzetméternyi területet telepített be. Napelemes térburkolata már 13 országban van jelen, eszközei összesen már mintegy 445 ezer kilowatt energiát termeltek meg. A Platio egyik nagy célja, hogy a jövőben a napelemes térkövek általánosan elterjedjenek. A vállalat a közelmúltban külön videóban mutatta be, hogy miként lehetne hasznosítani az utcákat és utakat a zöld energia termelésében.

 

 

Képek: Platio