Környezetvédelem

150 ezer forintos napelemes rendszert kezdtek el telepíteni az emberek

Alternatívát kaphatnak a tetőre szerelt napelemes rendszerek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Hatalmas felfutást tapasztalt Németországban a plug-in napelemes rendszerek, köznapi nevükön az erkélynapelemek használata – számol be a DW. A hivatalos adatok alapján 2023 első negyedévében több mint hétszeresére nőtt a regisztrált rendszerek száma az előző év azonos időszakához képest. Az erkélynapelemek igen kis teljesítményű fotovoltaikus eszközök, amelyek nagy előnye, hogy gyorsan, szakértői segítség nélkül is telepíthetőek erkélyekre, teraszokra, tetőkre, falakra vagy kertbe. Az ilyen eszközök sok országban egyre terjednek, hazánkban viszont használatuk egyelőre nem engedélyezett. Igaz, ez rövidesen megváltozhat, a magyar kormány helyreállítási terve alapján rövidesen itthon is telepíthetővé válhatnak ezek a termékek. „A piac gigantikus” – mondta a DW-nek Christian Ofenheusle, a berlini székhelyű EmpowerSource cég vezetője. A szakértő szerint 2030-ra 12 millió plug-in napelemes rendszer lehet Németországban.

Az erkélynapelemek nemcsak Németországban, hanem többek között Kínában és Olaszországban is terjednek, de Lengyelországban, Franciaországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Svájcban is komoly az érdeklődés irántuk – a 27 uniós tagállamból ma már csak Belgiumban és Magyarországon nem engedélyezett a modulok használata. Az egyes államok most azon dolgoznak, hogy csökkentsék az ilyen rendszerekkel kapcsolatos bürokráciát. A technológia támogatói szerint elég sok telepítés mellett a berendezések remekül kiegészíthetik az energiaellátást.

Olcsók és biztonságosak

Az erkélynapelemek jellemzően egy-három modulból állnak. A rendszer által előállított egyenáramot egy kis dobozba vezetik, ahol egy inverter átalakítja azt a hálózati szabványnak megfelelő váltakozó árammá. A készülék egyszerűen bedugható egy szabványos fali konnektorba, a rendszerek különösen napsütéses régiókban, valamint tavasszal és nyáron termelnek. Afrika, a Közel-Kelet, Ausztrália, Kína, Latin-Amerika és az Egyesült Államok napsütötte részein egy 400 wattos modul évente akár 800 kilowattóra villamos energiát is előállíthat. A kevésbé napsütéses Németországban és Közép-Európában az érték ennek körülbelül a fele, de a modulok elhelyezése is kulcsfontosságú.

Egy 400 wattos modul, amelyet Németországban egy déli homlokzaton vagy erkélyen, a napsugarakra merőlegesen helyeznek el, évente átlagosan mintegy 260 kilowattóra villamos energiát állít elő, és egy keletre vagy nyugatra néző modul is még mindig körülbelül 190 kilowattórára képes. Németországban egy négyszemélyes háztartás évente átlagosan körülbelül 4000 kilowattórát fogyaszt, egy egyszemélyes háztartás pedig körülbelül 1500 kilowattórát. Ebből sejthető, hogy az erkélynapelemek leginkább egy-egy kisebb gép áramellátására alkalmasak. Ennek ellenére az ilyen termékek jelentősen csökkenthetik az áramszámlákat, ráadásul viszonylag gyorsan megtérülnek. A német online áruházakban egy erkélynapelemért 400-1200 eurót (mintegy 152-458 ezer forintot) kérhetnek el, Thomas Seltmann, a Német Napenergia-ipari Szövetség munkatársa szerint a mostani 30-50 centes kilowattóránkénti árral számolva a panelek hat-kilenc év alatt térülhetnek meg. A napelemek átlagosan több mint 25, az inverterek legfeljebb 15 évig működnek. „Alapvetően a plug-in napelemes egységek nagyon biztonságosak. Eddig még nem jelentettek károkat” – mondta Seltmann, aki ennek ellenére azt tanácsolja, hogy ilyen rendszereket szakkereskedőktől vagy online kiskereskedőktől szerezzék be a fogyasztók.

Németországban jelenleg azt vizsgálják, hogy 600-ról 800 wattosra emeljék-e az engedélyezett erkélynapelemek felső határát. A napenergia-iparág szakértői egyetértenek abban, hogy a plug-in napelemes egységek a jövőbeni villamosenergia-igénynek csak kis részét lesznek képesek fedezni, ennek ellenére népszerűsíthetik a klímabarát energiamegoldásokat. „Ezek az erkélynapelemes berendezések rendkívül fontosak, hogy mozgósítsák az embereket az energetikai átállás érdekében” – emelte ki Leo Ganz, az EUPD nemzetközi piackutató cég szakembere.