Megújuló energiaforrások

Miért lesz jó nekünk a zöld hidrogén?

Az elkövetkező évek a zöld hidrogén előretöréséről szólhatnak, meglepő módon ugyanakkor az Egyesült Államok, legalábbis a döntéshozatal szintjén, nem áll az élen ezen a területen.

A zöld hidrogén világában az utat Dél-Korea mutathatja. A dél-koreai SK Group és a Plug Power stratégiai megállapodást kötöttek, melynek célja, hogy felgyorsítsák a hidrogéngazdálkodás terjeszkedését az ázsiai piacokon – számol be a Greentech Media. A megállapodás értelmében az SK Group 1,5 milliárd dolláros befektetéssel segíti a Plug Power munkáját. Sok szakértő véli úgy, hogy a hidrogén jelenti a közlekedés és ipar zöldebb jövőjét.

A New York állambeli Lathamban székelő Plug Power targoncák és egyéb munkagépek számára készít üzemanyagcellákat, illetve elektrolizátorokat . A mostani az elmúlt három hónap második jelentős befektetése a cégnél, legutóbb novemberben egy 1 milliárd dolláros invesztálásra tett szert a vállalat. Ezt az összeget arra fordítják majd, hogy növeljék a gyártási kapacitását, és felépítsenek öt nagy hidrogéntermelő üzemet az Egyesült Államokban.

Meglepő módon Amerikában a döntéshozók még nem támogatják úgy a zöld hidrogént, mint a világ más tájain, ahol agresszívabban tesznek a fosszilis energiahordozók visszaszorításáért. Az Európai Unió például 2030-ra legalább 40 gigawattnyi zöldhidrogén-elektrolizátort akar tagállamaiban. Dél-Korea is komoly erőfeszítéseket ezen a téren. Az ázsiai ország céljai között szerepel, hogy a 2030-as évek végére a világ legnagyobb hidrogénautó-gyártója legyen, illetve hogy adott legyen területén az ilyen járművek számára szükséges infrastruktúra. Éppen ezért az utóbbi években több helyi nagyvállalat is amerikai cégekkel kötött megállapodást.

Andy Marsh, a Plug Power vezérigazgatója szerint gyors növekedésre számítanak. A vállalat jelenleg napi 20 ezer tonna folyékony hidrogént használ mintegy 40 ezer targoncája működtetéséhez, melyeket olyan partnerek használnak, mint az Amazon vagy a DHL. A cél az, hogy 2024-re további 85 tonna napi kapacitást érjenek el. A tervek szerint ekkorra évi 1,2 milliárd dolláros eladást kell teljesítenie majd a Plug Powernek.