Környezetvédelem

Jó hírt kaptak, akik lemaradtak az ingyen napelemes pénzről

Az NFFKÜ Zrt. kedden közleményben jelentette be, hogy az új lakossági napelemes pályázatban elutasított támogatási kérelmekre vonatkozó döntések ellen méltányossági alapon kifogást nyújthatnak be az érintettek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint az elutasítások oka az volt, hogy a kiíró feltételezte, az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik, ami kizáró oknak minősült. A bejelentés azután történt, hogy a Portfolio-hoz is eljutott olyan visszajelzések érkeztek, melyek szerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek pályázatait sorra utasítják el a Napenergia Plusz Programban. Ez ellentétben állt a kiírásban foglaltakkal, hiszen az adószámmal rendelkezés nem minősült vállalkozói tevékenységnek, és az SZJA-törvény hatálya alá tartozott, írja a portfolio.hu. Az NFFKÜ Zrt. részletesen ismertette azokat a feltételeket, amelyeknek a pályázóknak meg kell felelniük a támogatás elnyeréséhez. Ezek között szerepel, hogy az ingatlan nem szolgálhat sem jogi, sem természetes személynek semmilyen gazdasági tevékenységhez. Emellett a pályázóknak hozzá kell járulniuk a Támogató helyszíni ellenőrzéséhez, és haladéktalanul értesíteniük kell a változásokról. A közlemény szerint a Támogató fenntartja magának a jogot arra, hogy további alátámasztást kérjen a nyilatkozatokhoz, és a még elbírálás alatt álló pályázatok esetében hiánypótlást kérjen.

Ez lehetővé teszi például szobakiadásból vagy falusi szálláshelykiadásból származó kiegészítő jövedelem esetén is a kifogások benyújtását, így a pályázat újra elbírálásra kerülhet. A közlemény hangsúlyozza, hogy a pályázóknak hitelt érdemlően kell igazolniuk, hogy az ingatlanra kizárólag nem gazdasági célból kívánják igénybe venni a támogatást. Ennek érdekében a Támogató egységes nyilatkozatmintát tesz közzé honlapján, amelyet hiánypótlás vagy kifogás keretében lehet benyújtani.