Megújuló energiaforrások

Mire jó a napelem és mire a napkollektor?

Sokan azt hiszik, hogy az említett két berendezés egy és ugyanaz, estenként rosszul használják őket fogalomként, pedig a napelem és a napkollektor között azon kívül, hogy a Nap energiája működteti őket igen jelentős különbségek vannak.

MIK IS AZOK A NAPKOLLEKTOROK?

A napkollektorok elsősorban háztartási meleg víz és fűtés előállítására alkalmasak. Működésük során a Nap hőenergiáját hasznosítva melegítik fel a rendszerükben áramló folyadékot, vagy levegőt. A napkollektor tulajdonképpen azt az egyszerű jelenséget hasznosítja, hogy a napsugárzásnak közvetlenül kitett sötét felületek gyorsan és igen magas hőmérsékletre fel tudnak melegedni. A napkollektorok formavilága is teljesen eltér a napelemektől. Míg a napelempanelek általában sík táblákból állnak, addig a napkollektorok általában csöves elemekből, amiben a hőátvevő közeg áramlik, majd felmelegíti a tárolókban található vizet. Ezt a vizet közvetlenül hasznosíthatjuk a háztartásban mosogatásra /mosdásra, vagy fűtésre. Ahogy a napelemes rendszereknél, úgy a napkollektoros berendezések esetében is több különböző típust is megkülönböztethetünk. A napkollektoros rendszerek fő elemei a következők: napkollektor, keringető szivattyú és automatika, nyomás- és hőmérők, szabályzó- és váltószelepek, tágulási tartály, csővezetékek, tárolók.

MIRE JÓK A NAPELEMEK?

A napelem teljesen más elven működő eszköz. A napelemek a napkollektorokkal szemben közvetlenül elektromos áram előállítására használatosak. A működésük során a napsugárzást alakítják át egyenárammá (DC). Ez az áram viszont sok háztartási berendezés működtetésére nem alkalmas, így szükség van egy invertrre is, ami váltóárammá (AC) alakítja a napelemek által megtermelt energiát. A napelemek által előállított energia a legtöbb esetben az adott háztartás energiaellátása mellett a hálózatba kerül betáplálásra, ugyanakkor létrehozhatók szigetüzemű rendszerek is. Utóbbi esetben a megtermelt felesleges energia akkumulátorokban került eltárolásra. A napelemes rendszerek fő összetevői a következők: napelempanelek, elektromos vezetékek, kapcsok, rögzítők, sínek, tűzvédelmi kapcsoló, inverter. Első olvasásra sokaknak bonyolultabbnak és kockázatosabb technológiának tűnhet a napelem a napkollektorral szemben, pedig a utóbbi berendezések sokkal összetettebbek és ezáltal több meghibásodási lehetőség is jellemzi őket. Mindezért lényegesen több karbantartást igényelnek. A két típusú rendszer bekerülési költsége közel azonos, ráadásul míg a napelemes rendszereknél az adott épület szerkezete csak minimálisan kerül megbolygatásra, addig egy napkollektoros hálózat kialakításakor az egész házon át kell vezetni a vezetékeket.