Megújuló energiaforrások

99 százalékban újrahasznosítják a napelemeket

Egy olasz konzorcium olyan panel újrahasznosítási folyamatot dolgozott ki, ami állításuk szerint a nyersanyagoknak akár 99%-át visszanyerheti.

A fejlesztők beszámolója szerint a szabványos panelek technikájukkal mindössze 40 másodperc alatt teljesen újrahasznosíthatók, méretüktől és az újrahasznosító létesítmény feltételeitől függően, írta az mnnsz. Az olasz újrahasznosító konzorcium, a La Mia Energia azt közölte, hogy az általa kifejlesztett fotovoltaikus panelt újrahasznosító mobil eszköz (Photo Voltaic Panel Mobile Recycling Device, röviden PV-MoReDe) képes csaknem teljes egészében visszanyerni a nyersanyagokat, többek között az olvasztásra alkalmas üveget, a szilíciumot, rezet és az alumíniumot. A folyamat eltér a hagyományos termo-kémiai panel újrahasznosítási megközelítésektől, és egy sor szabadalmaztatott mechanikai lépésből áll. A Mia Energia azt jelezte, hogy technikája segítségével bármilyen típusú és bármilyen állapotú napelem panel hasznosítása elvégezhető, akár a törött vagy szennyeződött daraboké is. „A legfontosabb rész az üveg elkülönítése” – vélte Mauro Zilio, az olasz napelem panel újrahasznosító cég, a Yousolar tulajdonosa, amely a Mia Energia konzorciumhoz tartozik. „A fehér színű üveg igen keresett, mert nehéz szennyező anyagoktól menteset találni.”

Mielőtt megkezdődik az újrahasznosítás, a kezelő egy gép segítségével helyezi a paneleket arra a berendezésre, amelyik eltávolítja az alumínium keretet és az elektromos vezetékek házát. Ezután a modulokat raklapokra helyezi a svájci elektronikai cég, az ABB által gyártott robot. A robot különleges szívóserlegek között vezeti át a modulokat, és betáplálja egy négyzetekre vágóba. A vágórész négyzetekre osztja a paneleket, amelyek így már készen állnak az újrahasznosítás folyamatára.

Újrahasznosítás

A visszanyert anyagokat bezsákolják, elektronikus mérlegen lemérik, majd a kezelő eltávolítja őket, hogy a folyamat tovább folytatódhasson. A Mia Energia szerint egy-egy panel újrahasznosítás – a mérettől és az újrahasznosító létesítmény feltételeitől függően körülbelül 40 másodpercet vesz igénybe, és a rendszer óránként körülbelül 1,2 tonna feldolgozására képes. „El tudjuk különíteni az összes PVC-t, szilíciumot és rezet is” – tájékoztatta Zilio a pv-magazine-t. „A szilícium tiszta, 45-65% közötti tisztaságú.”

A Mia Energia jelzése szerint az újrahasznosítási folyamat áttelepíthető és rögzített sorként is működhet, az előző egy 13 m hosszúságú konténer belsejében kerülhet elhelyezésre, és a helyszínen teherautó bevonásával működtethető. Az újrahasznosító konzorcium ezt még azzal egészítette ki, hogy a folyamat rögzített változata is mozgatható konténerek segítségével a telephelyek között.

Zilio elmondása szerint az újrahasznosítási megoldást a konzorcium korábban nem népszerűsítette, „mivel még csak fejlesztendő prototípus volt” egészen két hónappal ezelőttig. „Ma a nyersanyagok 99%-át visszanyerjük, és naponta akár 800-1000 darab panelt is feldolgozunk” – tette hozzá. „A világ többi részében folyó valamennyi teszteléssel ellentétben ez az üzem kizárólag mechanikai szétválasztáson alapul, hő vagy vegyi anyagok felhasználása nélkül” – mondta Zilio. „Igazából nálunk még por sem keletkezik.” A Yousolar tulajdonosa rámutatott, hogy a napelem panelek használata bármely épületen, ahol a PV-MoReDe telepítésre került, azt jelentheti, hogy a technológia fenntartható módon működik.