Megújuló energiaforrások

A napelemekre is hatnak a kaliforniai tüzek

Az amerikai nyugati part történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája immár az áramtermelésben is érezteti hatásait.

A vastag füstfelhő és a panelekre lerakódó hamurétegek csökkentik a kaliforniai napelemek hatékonyságát – számol be az alternativenergia.hu. A Kaliforniai Független Rendszerirányító (ISO, California) számításai alapján a jelenség hatására nagyjából 20 százalékkal csökkent a megtermelt energia mennyisége. Severin Borenstein, a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem Energetikai Intézetének igazgatója szerint a legtöbb nagy napelemes hálózat a sivatagban található, ahol kevésbé magas a füst koncentrációja, ennek ellenére a füst és a hamu terjedése jelentősen befolyásolhatja a napelemes rendszereket.

Bernadette Del Chiaro, a kaliforniai napenergia-szövetség ügyvezető igazgató a problémák ellenére megvédte a napelemeket, mint mondta, hiába a sötét, narancssárga égbolt, a panelek így is képesek a szükséges energia legalább 80 százalékát létrehozni. Del Chiaro hozzátette, a hideg időjárás miatt az emberek ráadásul az elmúlt napokban kevesebbet használják a légkondicionálókat, ezzel együtt az pedig energiaigény is csökkent.

Kaliforniában az áram előállításában egyre nagyobb szerep jut a nap- és a szélenergiának. A rendszert az utóbbi időkben sok kritika érte, mivel a nyári hónapokban a termelés nem volt képes kielégíteni az igényeket, így az államban több rövidebb, tervezett áramkimaradás is volt. A szakértők egy része úgy véli, hogy ezt nem a megújuló energia kiszámíthatatlansága, hanem a rossz tervezés idézte elő.

Borenstein szerint a hálózat teljesítményét a naplemente előtti órákban jelentkező csúcsigény alapján határozzák meg. A probléma akkor kezdődik, amikor a nap már lement, az igény pedig csak kevéssé, míg az utánpótlás jelentősen visszaesett. A szakértő úgy gondolja, megfelelő tervezéssel mindez áthidalható lenne. További megoldást jelenthet, ha jobban kiépítik az államban a megújuló kapacitást, az energiatárolás pedig fejlesztik, sok otthoni felhasználó ugyanis képtelen a napelemek által termelt energia hatékony elraktározására.