Megújuló energiaforrások

Már csak pár napig elérhető az MFB-s hitel Pest megyében!

Ismét hatalmas érdeklődést volt Pest megyében a MFB-s kedvezményes hitel iránt, így a tervezett határidő előtt, ismét korábban zárul a hitelkérelmek benyújtási időszaka. A nagy népszerűség nem véletlen, hisz kivételes lehetőségnek számított a Közép-magyarországi régióban azok számára, akik napelemes rendszerre vágytak.

A nagy népszerűség nem véletlen, hisz kivételes lehetőségnek számított a Közép-magyarországi régióban azok számára, akik napelemes rendszerre vágytak. Nézzük hány nap maradt még! Február 15-én látott napvilágot a hír, miszerint a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” című és VEKOP-5.2.1-17 kódszámú program újranyitásra került.

Ez igencsak jó hír volt azok számára, akik a kezdetekben kimaradtak a lehetőségekből, és igen érzékenyen érintette őket a hír, amikor először 2019. október 17-én felfüggesztésre került a program, és nem volt már lehetőség kérelmek befogadása az MFB Pontokon. Majd 2020 augusztus 12-én jött a hír, hogy a korábbi 9,41 milliárd forintos keret 14,228 milliárd forintra emelkedett. Ez ugyan pozitív hírként lehetett értékelni, hisz azok nyugodhattak meg, akik már benyújtották kérelmüket, de még nem kaptak pozitív elbíráslást.

Az igazán jó hír viszont 2021. február 15-én született meg, amikor is kihirdették, hogy a VEKOP-5.2.1-17 kódszámú hitelprogram 2021.02.22. 09:00-tól ismét elérhetővé válik egy közel 1,5 milliárd Ft-os összeg erejéig. Ráadásul ez utóbbi bejelentéskor még számos módosítás is történt, amire érdemes volt odafigyelni:

a kölcsönt kizárólag természetes személy veheti igénybe,
kizárólag online módon van lehetőség a kölcsönkérelmek benyújtásra,
a kölcsön összeg maximum 5 millió forint lehet,
a rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónapra lehet,
a projekt fizikai befejezésére legfeljebb 18 hónap áll rendelkezésre,
legkésőbb 2021. június 30. 16:00-ig lehet hitelkérelmet benyújtani,
a végső kedvezményezettnek legkésőbb 2023. június 30-án lehet kölcsönszerződés alapján a kifizetést teljesíteni.

NAPOKON BELÜL ITT A ZÁRÁS

Néhány napja, egészen pontosan 2021.04.30-án pedig ismét egy nem túl kedvező hír látott napvilágot, miszerint a VEKOP-5.2.1-17 hitelprogram esetében a kérelmek befogadása 2021. május 10. 12:00 órától ismét szüneteltetésre kerül. Vagyis másfél hónappal korábban zárul a program a tervezetnél. Ennek oka pedig az, hogy a beérkezett kölcsönök forrásigénye elérte a februárban bejelentett 1,5 milliárd forintos keretemelés összegét. Így most ismét korlátozódik az igénybe vehető támogatási lehetőségek (kedvezmények) száma.

A Pest megyében élő, napelemes rendszert vásárolni kívánó lakosok jelenleg az Otthonfelújítási támogatással tudnak számolni, illetve potenciális támogatási lehetőséggé válhat még a tavalyi évben Dr. Palkovics László által bejelentett vissza nem térítendő uniós támogatás. Utóbbiról sajnos még nincsenek részletes információk, de nagy figyelemmel kísérjük a további bejelentéseket, így a bírtokunkba kerülő információkat azonnal meg is osztjuk olvasóinkkal!