Megújuló energiaforrások

Honnan igényelték a legtöbb pénzt napelemek telepítésére?

November első napjaiban lezárult a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtotta kedvezményes lakossági hitelkonstrukció.

Mint tudjuk a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtotta kedvezményes lakossági hitelkonstrukció volt az utóbbi évek egyik legnépszerűbb napelemes pályázata, ami sajnálatos mód a múlt héten 2020. november 5-én végleg lezárult. Most viszont már letisztultak a számok, és ismertté váltak azok a statisztikák. Erről számolunk be következő írásunkban.

A hétfői váratlan bejelentést követően 2020. november 5-én, csütörtökön éjfélkor lezárult a vidéki régiók számára elérhető szóló lakossági energiahatékonysági uniós 0%-os GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű program. Ennek a Közép-magyarországi régióra kiírt testvérpályázata a VEKOP-5.2.1-17 már tavaly, 2019. október 17-én lezárult, így most mindkét program eredményeit összesítve lehetőség nyílt a napelemes pályázatok statisztikájának közlésére.

Az MFB közleményéből már sok minden kiderül: „Nagy sikerrel zárul az MFB lakossági energiahatékonysági hitelprogramja” –, vagyis a kiírás meghozta a tőle várt eredményeket, hisz az érdeklődés minden képzeletet felülmúlt.

Az eddig nyertes pályázatok összesített statisztikája is kiadásra került, melyek legfontosabb elemei a következők: Összesen 90 milliárd Ft-ból több tízezer háztartás korszerűsítése valósult meg. (VEKOP-5.2.1-17 – 14,228 milliárd Ft-os kerete + GINOP-8.4.1/A-17 – 76 milliárd Ft-os kerete).

A GINOP-os keret várhatóan túlfut a keretösszegen, hisz már a hétfői bejelentéskor meghaladták a beadott igények összesített értéke a 76 milliárd Ft-ot. Vélhetően a csütörtökig beérkezett összes jogosult igénylőnek megadják majd a pályázati forrást, hisz az Irányító Hatóságnak saját hatáskörben jogosultsága van maximum 20%-kal megemelni a pályázati forrást.

Ez azt jelenti, hogy akár 91,2 milliárd Ft-ig is elfogadásra kerülhetnek a pályázatok. A VEKOP-os pályázatnál ez a túlnyúlás elérte az 50%-ot is, hisz az eredeti 9,41 milliárdos keretet 14 milliárd Ft-ra emelték fel.

A hitelkonstrukció legnépszerűbb eleme, 75%-os aránnyal a napelem projektek voltak. 25%-ban pedig komplex épületenergetikai korszerűsítések valósultak meg. Az igényelt átlagos hitelösszeg magánszemélyek esetében nagyjából 3 millió Ft volt, társasházak, lakásszövetkezetek esetében ez meghaladta a 60 millió Ft-ot is.

A legtöbb beérkezett pályázat az Észak- és a Dél-Alföldről, és a Dél-Dunántúlról érkezett be. A már megvalósult projekteknek köszönhetően Magyarországon az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése 2020. októberig több mint 25.330 tonna CO2 egyenérték volt. Október végéig több, mint 22 000 háztartás hajthatott végre energetikai beruházást a programnak köszönhetően.

Ebből nagyjából 4 000 Pest megyei 18 000 pedig vidéki családokhoz volt köthető. Utóbbi szám vélhetően módosulni fog a végső számvetésnél, hisz az utóbbi napokban is tömegesen érkeztek még be kérelmek.