Megújuló energiaforrások

Valóban környezettudatosan építkezik a magyarok többsége?

Egy érdekes felmérés zajlott az elmúlt hetekben, amely azt vizsgálta, hogy a magyarok körében mekkora mértékben játszik szerepet az építkezések és felújítások során a környezettudatosság. A vizsgálat eredménye igen változatos képet mutatott, de a jövőre nézve bizakodásra ad okot!

A hazai építőanyag-kereskedelmi hálózat megbízásából az újHÁZ Centrum átfogó felmérést készített 2021. április 13-16. között, melynek legfőbb célja az volt, hogy betekintést nyújtson a fenntartható építőipari megoldások megítélésébe, valamint az igénybe vehető állami támogatásokkal kapcsolatos tájékozottságba. A vizsgálatban 1339, 18-59 éves kor közötti, különböző státuszú és lakhelyű személy vett részt okostelefonja segítségével, ugyanis a lekérdezés online zajlott.

Az eredmények rámutattak arra, hogy a megkérdezett magyarok többsége (82%-a) költségesnek tartja a zöld megoldások (pl. napelemes rendszerek) integrálását, mégis a válaszadók több, mint felének (54%-ának) fontos szempont az építkezések, felújítások alkalmával a környezettudatosság. Közülük 7% nyilatkozott úgy, hogy a környezetvédelem elsődleges szempont az építkezés, felújítás során. A kérdéssort kitöltők fele hallott arról, hogy a lakosság számára is elérhetőek valamilyen formában a környezettudatos építőipari technológiákra is vonatkozó támogatások (Pl.: Otthonfelújítási támogatás – Napelemes rendszerek telepítése, cseréje

A felmérésből az is kiderült, hogy melyek a legnépszerűbb alkalmazott, vagy alkalmazni kívánt fenntartható építészeti-, illetve energetikai megoldások. A környezetbarát energetikai technológiák közül egyértelműen a napelem-telepítés (91%) volt a legnépszerűbb, de sokan választanák a hőszigetelést (87%), napkollektor telepítését (79%) vagy hőszivattyú rendszer kialakítását.

MIT HOZ A JÖVŐ AZ ÉPÍTŐIPARBAN?

A felmérést végző cég tapasztalatai alapján az iparág jövőjét az állam beavatkozása mellett a fenntarthatóság fogja meghatározni. Ennek okán kiemelten fontos a hazai lakosság folyamatos edukálása. Szükségszerű, hogy a társadalom tisztában legyen a legújabb technológiákkal és azok jelentette környezetkímélő hatásokkal. El kell magyarázni az építkezők, felújítók számára, hogy ugyan jelenleg egy magasabb árkategóriát képeznek a zöld megoldások, viszont azok megtérülése és környezetre gyakorolt hatása sokkal kedvezőbbek. Ilyen technológia például a napelemes rendszer is, ami egy egyszeri nagy beruházást követően évtizedekre megszabadítja tulajdonosát a villanyszámlától úgy, hogy a háztartás által felhasznált, a napelemek által biztosított energia semmilyen károsanyag-kibocsátással nem jár!