Megújuló energiaforrások

Vajon költöztethető a napelemes rendszer?

Néhányan azért nem mernek belevágni egy napelemes rendszer vásárlásába, mert úgy vélik, hogy nagyot buknak, ha majd el kell költözniük és a tetőre rögzített rendszert nem tudják leszerelni és magukkal vinni. Vajon igazuk van azoknak, akik ezt az álláspontot képviselik? 

Azt jó, ha tudjuk, hogy egy minőségi, jól megtervezett napelemes rendszer, kiépítését követően gyorsan visszahozza az árát. Egy ilyen befektetés csak egyszer, a kezdetekben jár relatíve nagyobb költséggel, azt követően gyakorlatilag csak jövedelmet termel, vagy felesleges kiadásoktól kímél meg, ami az áramszámlát illeti. A megtérülési idő több tényezőtől is függhet. Egyik ilyen befolyásoló komponens a bekerülési ár. Egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE), vagyis egy napelemes rendszer méretétől függően 1,5-5 millió Ft is lehet.

Persze a termelés is a mérettel, beépített teljesítménnyel együtt növekszik. Jelenleg az mondható, hogy egy napelemes rendszer 7-10 éven belül hozza vissza az árát, viszont évtizedekig tud hibamentesen működni, így a megtérülési dátumot követően már gyakorlatilag csak jövedelmet termel. A kifizetődési időszak jelentősen lerövidíthető, ha valamilyen támogatást veszünk igénybe, melyből idén 2021-ben több is rendelkezésre áll:

– VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel,
– Novák Katalin által meghirdetett Otthonfelújítási Támogatás,
– Palkovics László által meghirdetett napelemes uniós fejlesztési program.

Talán az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a napelemes rendszer kifizetődési ideje tekintetében a megfelelő minőségű alapanyagok használata és a megfelelő szaktudással történő szerelés. Ezzel ugyanis elérhető, hogy a rendszer hibamentesen működjön felszerelését követően több évtizeden át. Bármilyen termelési kiesés, hiba pedig a megtérülési idő kitolódásához vezethet. Így legyünk körültekintőek a megfelelő termékek és vállalkozó kiválasztásában!

A megtérülést természetesen az időjárás is befolyásolja. Minél többet süt a nap, annál több energiát tudunk termelni, ami felgyorsítja a folyamatot. Erre sajnos nincs befolyásunk, de Magyarországon nem hibázhatunk nagyot, mert igen kedvező klimatikus viszonyok adottak a napelemek „csúcsrajáratásához”.

MI VAN, HA MÉG A MEGTÉRÜLÉSI IDŐ ELŐTT ELKÖLTÖZÖM?

Amennyiben a korábban is felvázolt megtérülési idő előtt továbbállnánk, akkor sem kell aggódni, és azon gondolkodni, hogy jobb lenne a napelemes rendszert leszereltetni és magunkkal vinni! A napelemek a háztetőn ugyanis jelentősen növelik egy adott ingatlan értékét. Kutatások igazolják, hogy a vásárlók szívesebben vesznek és költenek többet olyan ingatlanra, ahol már van kiépített napelemes rendszer. Így a korábbi invesztíciót akár be is építhetjük a ház eladási árába. A többletbevételt pedig felhasználhatjuk következő ingatlanunknál egy újabb napelemes rendszer kialakítására.

Amennyiben mégis ragaszkodnánk a napelemes rendszerünk leszereléséhez és áttelepítéséhez, akkor sincs probléma, mert a telepítéshez hasonlóan a leszerelés sem jár az épület megsértésével. Viszont ehhez is szakember segítségét kell kérni, illetve bejelentést kell tenni a műveletről a helyi áramszolgáltató felé.