Megújuló energiaforrások

Mennyire hatékonyak a napelemek 4000 méter magasban?

Ismét egy rekordnak számító eredményről lehet beszámolni, de most nem a technológia fejlődése miatt következett be trónfosztás, hanem azért, mert olyan magasságban létesítenek napelemparkot, amilyenben még soha.

Az Andokban hoznak létre egy igen nagy kapacitású napelemes rendszert, ami szó szerint csúcstartó lesz, és valószínűleg sokáig az is marad! Az Aggreko új magasságokba tör, és 4500 m-es magasságban megépít egy 25,9 MW-os hibrid napelemes rendszert. A projekt egy korábbi sikeres együttműködésből indult, hisz a vállalt már korábban is végrehajtott egy sikeres megújuló energiát hasznosító beruházást az aranybányászatra specializálódott Gold Fields céggel a nyugat-ausztráliai a Granny Smith bányánál, ahol egy 7,7 MW-os mikrohálózat került kialakításra, írta a pvmagazin.com. Ezen felbuzdulva egy 10 éves szerződést kötöttek az chilei Salares Norte bánya telephelyén kialakítandó napelemparkra is. A Gold Fields bányainak üzemeltetésében egy 20%-os megújuló energiahasznosítást tűzött ki célul, melyhez az első lépéseket a nyugat-ausztráliai és Chilében kialakított napelemparkok jelentik.

MIÉRT IS SZÜKSÉGES A HIBRID RENDSZER?

A Salares Norte bánya az Andok hegységben, 4500 m-es magasságban, és 190 km-re fekszik a legközelebbi várostól. Így igazi kihívást jelentett a telepítés az Aggreko számára. A kivitelezést és az üzemeltetést is nehezíti, hogy a területen igen szélsőséges időjárás a jellemző. A viharos erejű szél, valamint a hó különleges napelemes technológiák integrálását követeli meg. Ezt csak tetézi, hogy a 4500 m-es tengerszint feletti magasság komoly megerőltetést jelent az emberi szervezet számára.

A bánya energiaellátásában a kialakított hibrid rendszer lényegét a napenergia és dízel üzem jelenti. A gázolajjal történő energiatermelésre az elszigeteltség miatt van szükség, mivel Chile elektromos hálózata nem érinti a bánya környezetét. A telepített generátorok egyenként 772 kW teljesítményt képesek leadni. Maga a napelemes rendszer előzetes számítások szerint (az időjárási viszonyokat is figyelembe véve) éves szinten 18 GWh áram előállítására lesz képes. A napelemeket kelet-nyugati tájolással telepítették, hogy hosszabb időszakot felölelően tudjon a napelempark energiát előállítani. A beruházás vélhetően 2022 harmadik negyedévében készül el, és a hibrid rendszernek köszönhetően 7,4 millió dolláros költség- és 1,1 millió dolláros széndioxid-ellentételezési megtakarítást jelent majd a Gold Fields számára.