Megújuló energiaforrások

Kifejlesztették az ingyen energiát? Beltéri szoba fényét hasznosítják!

Robert Hoye, az Imperial College London munkatársa és kollégái olyan anyagokat találtak a fotovoltaikus cellák számára, melyekkel energia állítható elő a beltéri fényből-

A szakértők úgy gondolják, hogy az ilyen cellák segítségével különböző okoseszközök áramellátását biztosíthatnák. Hoye szerint olyan alternatívát azonosítottak, amellyel környezetbarát módon elégíthetik ki az efféle eszközök energiaszükségletét. A benti fotovoltaikus cellák ráadásul hosszú időn át kitarthatnak, és halvány fényben is termelhetik az áramot. A szakértők azokat az anyagokat vizsgálták, melyeket egy nap az újgenerációs cellákban használhatnak majd. A csapat az ólommentes, perovszkit által inspirált anyagokra fókuszált. A perovszkitokhoz nagy reményeket fűznek a kutatók, úgy vélik, hogy az ásvány segítségével egy nap minden korábbinál gyorsabban előállítható, olcsóbb, és hatékonyabb napelemeket hozhatunk létre.

A probléma az, hogy a perovszkit alapú panelekben mérgező ólmot is használnak, éppen ezért sok kutató más, az ásványok által inspirált alternatívák felé fordult. Ez újabb nehézséghez vezetett, hiszen az ólommentes anyagok nem nyelik el igazán jól a napsugárzást. Hoye-ék ugyanakkor felfedezték, hogy bizonyos alternatívák rendkívül hatékonyak lehetnek a látható fény árammá alakításában. Ez azt jelenti, hogy alkalmazásukkal hasznosíthatnánk a beltéri fényt, és helyettesíthetnénk az otthonainkban és munkahelyeinken megtalálható eszközök akkumulátorait – számol be a CGTN. .

A szabadtéri fotovoltaikus cellák jellemzően az infravörös sugárzást alakítják energiává. Bent, zárt környezetben azonban egészen más a spektrum, a látható fény például sokkal dominánsabb. Az újonnan azonosított anyagok az eddigi beltéri teszteken kifejezetten jól szerepeltek, a kutatók szerint azonban még rengeteg munkára lesz szükség, mire létrejöhet a széles körben alkalmazható technológia. Mivel egyre több energiaigényes okoseszközt használunk, fontos lenne olyan megoldásokat találni az áramellátásukra, amelyek nem okoznak károkat a környezetünknek.