Megújuló energiaforrások

Milyen szakmát érdemes tanulni a jövőben?

Nagy változáson fog átmenni a munkaerőpiac egy évtized alatt, bizonyos szakmák iránt nagyon megnő majd a kereslet, míg mások eltűnőfélben lesznek.

Ez főleg a gazdaság szinte minden ágazatára kiterjedő robotizálás, illetve a mesterséges intelligencia alkalmazásának lesz a következménye. A munkaerőpiaci statisztikákkal foglalkozó amerikai hivatal, a U.S. Bureau of Labor Statistics tanulmánya szerint 2030-ban 68 százalékkal több szélturbina technikusra lesz szükség, mint jelenleg. A megújuló energiaforrások növekvő mértékű felhasználása miatt nőni fog a napelemek felszerelésével foglalkozó szakemberek iránti igény is, 52 százalékkal.
A tanulmány szerzői szerint két területen várható még a kereslet nagymértékű növekedése, ezek az informatika és az egészségügy. Adatbiztonsági szakemberekből 33, adatbázis kezelőkből 31, programozókból pedig 27 százalékkal többre lesz szükség az évtized végén, írta a maszol.ro.

Az egészségügy területén még erősebb lesz a pozitív konjunktúra: az ápolónők iránti kereslet 52 százalékkal nő, a fizioterápia terén 35, az egészségügyi menedzsment területén pedig 32,5 százalékos növekedést jósolnak. Az elmúlt másfél év történéseinek a fényében eléggé fenyegetőnek tűnik, hogy a tanulmány szerint járványügyi szakemberek is többre lesz szükség, a jelenleginél közel 30 százalékkal. Logopédusnak és állatidomárnak is érdemes tanulni, mindkét foglalkozás művelői iránt 28 százalékot meghaladó mértékben nő majd az igény. A gépíró és a parkolóőr ellenben az eltűnésre ítélt foglalkozások közétartozik, az irántuk való kereslet 36, illetve 35 százalékkal csökken 2030-ig. A szabók, az órások, az újságárusok, az adatbevivők és a cipészek kilátásai sem túl fényesek, a munkájuk iránti igény 30-22 százalék közti arányban esik vissza. Az atomerőműveknél dolgozó szakemberek egy része is jól tenné, ha átképezné magát, számukra mintegy harmadával szűkül majd a munkaerőpiac. A tanulmányból kiderül, hogy nagyobb veszélyben vannak a rosszabbul fizetett munkák.