Megújuló energiaforrások

Hogyan védjük a tetőn elhelyezett napelem rendszereket a tűzveszélytől?

A holland kutatóintézet, a TNO útmutatásokat tett közzé a tetőn elhelyezett napelemek tűzvédelmi kockázatainak csökkentése érdekében. A tanulmány egy sor 2018 és 2020 között Hollandiában előfordult tűzesetet követően született, amelyeknél sikerült azonosítani a tűz okát.

Hollandia alkalmazott tudományos kutatásokkal foglalkozó szervezete (Organisation for Applied Scientific Research, TNO) és a holland biztonsággal foglalkozó intézet (Dutch Institute for Safety) tett közzé egy útmutatót, hogy segítsék a háztulajdonosokat vagy vállalkozásokat a tetőn elhelyezett napelemes rendszerek működtetésében, vagy amennyiben hajlanak egy ilyen rendszer telepítésére, akkor legyenek tisztában a napenergia előállításához kapcsolódó tűzvédelmi kockázatokkal, írta az mnnsz.hu.

Az útmutató a tűzoltók kezébe is gyors, biztonságos intézkedést lehetővé tévő eszközöket ad tűz esetére, és meghatározza a tűzesetek leggyakoribb okait, ezek a rendszerek nem megfelelő tervezése, az elégtelen telepítés, a vezetékek állatok általi megrágása, vihar okozta károk, fotovoltaikus termékek gyártási hibái, ideértve a csatlakozókat és kötődobozokat, valamint a hőfejlődést.

A TNO szakértői által javasolt módszer alapvetően az, hogy a fotovoltaikus rendszernek, beleértve az invertert is, amennyiben lehetséges, külön tűzszakaszt kell kialakítani. Ezeknél a tűzszakaszoknál eleget kell tenni a holland WBDBO követelményeknek, amelyek meghatározzák, hogy egy épületen belül a tüzet 30, 60, 90 vagy 120 percen belül meg kell állítani, az épület típusától és funkciójától függően. A WBDBO betűszó a „Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag” rövidítése, amelynek jelentése tűz kitörésével és terjedésével szembeni ellenállóság.

„A kereskedelmi létesítmények tetején elhelyezett napelem paneleknél javasoljuk a legfeljebb 40 méterszer 40 méteres vagy 1600 négyzetméteres felületekkel végzett munkát, mivel így a tűzoltók munkájuk során még el tudják érni az összes napelem panelt” – mondták a holland szakértők, és hozzátették, hogy a biztonságos zónát fenn kell tartani a fotovoltaikus rendszer szakaszai között, és a lakóépületek telepítéseinél is. „Egy tűz kitörése esetén még egy dolog nagyon fontos: hogy a tűzoltók megtalálják a meglévő napelemes rendszerre vonatkozó összes adatot az épület bejáratánál a villanyóra szekrényben” – magyarázták. Ez segít a tűzoltóknak, hogy megtalálják az inverter helyét, az esetleges tárolórendszert és a tűzcsapot.

Az útmutatóról azt közölték, hogy folyamatosan továbbfejlesztett dokumentum, amelyet a szabályozásokkal és a technológiai változásokkal összhangban folyamatosan frissíteni fognak. A holland állami szerv, az RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) 2018 szeptemberében bízta meg a TNO-t, hogy folytasson vizsgálatokat a holland médiában akkoriban a tetőn elhelyezett napelemes rendszerek tűzeseteinek kapcsán. A kutatóintézet jelentése 2019 áprilisában azt állapította meg, hogy a tüzek 70%-át hibás csatlakozók okozták, és különösen a keresztben bekötött csatlakozások, ami akkor fordul elő, ha különböző típusú csatlakozókat kapcsolnak össze.

Decemberben az Underwriters Laboratories, egy egyesült államokbeli nonprofit szabványfejlesztő szervezet közzétette új UL 3741 biztonsági szabványát, amely összefügg a napelem kockázatok szabályozásának funkcióival.