Megújuló energiaforrások

Ha napelemet szeretne, több hónapos csúszással kell számolnia

Sokan tervezik, hogy szeretnének napelemet, de kérdéses, hogy megvalósítható-e.

Tekintettel az energiaárak alakulására, megindult a roham, rengeteg magyar nullázná a villanyszámlát napelem-telepítéssel. Van olyan szolgáltató, amelynél megtízszereződött az ajánlatkérések száma – írta a hirado.hu. Egyre többen helyettesítik vagy egészítik ki a meglévő hálózatukat napelemmel, ami nem véletlen, hiszen jogszabály rögzíti, hogy a most tervezés alatt álló és megtervezett, vagy egy-két év múlva kivitelezendő épületek nem is működhetnek megújuló energiatermelő rendszer nélkül. Akadnak olyan nagy méretű háztartások, ahol a piaci áron kapott gáz- vagy villanyáramszámla egymillió forintra is kijöhet a hónap végén. Ugyanakkor egy teljes rendszer kiépítése egy átlagos háztartási méretnél, 10–15 ezer forintos villanyszámla esetén, 2–2,5 milliós tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést.

Milyen tető alkalmas napelemes rendszer telepítésére?

Amire a legtöbben kíváncsiak az az, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy a házra telepíthető legyen egy napelemes rendszer. Erről Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke beszélt részletesen:„Megnézzük, hogy az álmok találkoznak-e a valósággal. Van-e megfelelő tető, illetve ha nem annyira ideális a tető, ami árnyék szempontjából lehet probléma, vannak az úgynevezett teljesítményoptimalizált napelemes rendszerek, amik ezt a problémát részben kiküszöbölik, és az éves energiahozamot 20–30 százalékkal is képesek megnövelni. Ha megfelelő az állékonysága a tetőnek, akkor gyakorlatilag bárhova tudunk telepíteni: tetőre, homlokzatra, gépkocsibeállóra, akár szabad földre is. Egyedül az azbesztpala lehet kizáró ok.” Fontos, hogy általában engedély nélkül szerelhetők a napelemes rendszerek, egyedül a műszaki feltételeknek kell megfelelni. Hogy ez kiderüljön, annak a gyakorlati módja az árajánlatkérés, a nekünk megfelelő vállalkozó megbízása, majd a tervezési engedélyeztetés elindítása.

Ilyenkor a tervező benyújt egy igényt az áramszolgáltatóhoz, amire jogszabály szerint a szolgáltatónak 30 napon belül válaszolnia kell, de ez most több hónapos késedelemmel történik meg a túlterhelés miatt. Ahol nincs villamosenergia-hálózat, tehát tanyán, hétvégi házban, ott a szigetüzemi napelemes rendszer a legideálisabb megoldás. Célszerű azonban a hálózatokat használni, hiszen hatalmas költség az akkumulátorok beszerzése. „Ez nem összekeverendő a szünetmentes áramforrásokkal. Sokan ugyanis azért szeretnének szigetüzemű rendszert, mert gyakoriak télen az áramszünetek egyes vidékeken. Erre azonban megfelelőbbek az akkumulátoros energiatározóval kombinált, hibrid üzemű napelemes rendszerek, szünetmentes áramforrással kiegészítve” – mondta Kiss Ernő.

Milyen kivitelezőt válasszunk?

Olyan kivitelezőt válasszunk, aki megfelelő múlttal, tapasztalattal, megfelelő szaktudással és szakemberekkel rendelkezik. Rengeteg olyan kivitelező tevékenykedik a piacon, aki mellett nincs villanyszerelő, márpedig ez létfontosságú – emelte ki Kiss Ernő.

Mennyi időbe telik egy napelemes rendszer kiépítése?

Döbbenetesen megnőtt az igény a napelemes rendszerekre, az elmúlt két hétben hatvanezer igény érkezett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagvállalataihoz, miközben tavaly összesen 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszert. Ezek az igények pedig nem teljesíthetők. Ami a napelemeket illeti, még nincs hiány, azonban az inverterek esetében már készletgondok tapasztalhatók. A 6–8 kilowattos invertereknél akár 2-3 hónap is lehet a beszerzési idő. „A vásárlók sokkal tudatosabbak lettek, keresleti piac van, így kevésbé van idejük variálni, mert elveszíthetik a napelem-telepítőjüket. Nem a kivitelezési idő lett hosszabb, hanem a várakozás, hiszen a napelemszerelés egy egynapos feladat, maga az engedélyeztetés és a dokumentáció elkészítése is szintén egynapos feladat. Itt az áramszolgáltatók adják a legszűkebb keresztmetszetet, és az is fontos, hogy melyik az a cég, amelyik képes felszerelni a napelemes rendszert, az anyaghiányok miatt. Jelenleg három hónapnál hosszabb határidők vannak – hangsúlyozta Petre András, az EU-Solar Zrt. vezérigazgatója.

Bár van hazánkban is invertergyártás, de Magyarország leginkább importra szorul, és az inverterhiány miatt a vállalatok hosszabb határidővel is dolgozhatnak.