Megújuló energiaforrások

Leálltak a Tesla napelemes telepítései

Több ügyfelet is arról értesített a Tesla, hogy lemondták napelemes telepítésüket.

Az Electrek szerint a Tesla bejelentette, hogy számos amerikai helyi piacon megszünteti tevékenységét – számol be a Futurism. A döntés miatt rengeteg ügyfél maradt hoppon. Az Electrek becslései alapján a vállalat 2022 második negyedében csak mintegy 300 házra telepítette fotovoltaikus cserepeit – ez a program sikertelenségéről árulkodik. Elon Musk idén júliusban még arról beszélt, hogy cége energetikai portfóliója olyan meghatározó lesz, mint az autóipara.

Az értesülések szerint a közelmúltban a Tesla több napelemes ügyfelét is e-mailben értesítették arról, hogy napelemes telepítési kérésüket törölték. „A projekt további felülvizsgálata során csapatunk megállapította, hogy otthona olyan területen található, amelyet már nem tudunk kiszolgálni” – olvasható az üzenetben.

A vállalat energetikai részlegét illetően nem túl átlátható, így azt sem tudni, hogy pontosan mely piacok érintettek. Az Electrek szerint mindenesetre olyan meghatározó területeken függeszthetik fel a telepítéseket, mint a Los Angeles-i régió, Észak-Kalifornia, Oregon és Florida. A Teslánál a napelemes divízióban állítólag elbocsátások is történtek.

A cég napelemes programja 2016-ban, a SolarCity sokat kritizált felvásárlásával kezdődött. A SolarCity egyáltalán nem volt nyereséges, Musk valószínűleg csak azért ment bele az üzletbe, hogy megmentse bajba jutott unokatestvéreit, akik a cég alapítói és vezetői voltak.

2019-ben a milliárdos elismerte, hogy amennyiben nem fogta volna vissza a napelemes irányt a Tesla Model 3 kedvéért, vállalata csődbe ment volna. Mindez súlyos hatást gyakorolt a napelemes programra. Musk 2022-ben is megerősítette, hogy az energetikai divízió rovására az autók készítését támogatta meg. A SolarCity felvásárlásainak körülményei, valamint a többszöri háttérbe szorítás arról árulkodnak, hogy a napelemes irány nem tartozik Musk kedvencei közé.