Megújuló energiaforrások

Karácsony Gergely: a társasházak nélkül nem érhetőek el a napenergia-hasznosításra vonatkozó fővárosi célok

A budapesti klímastratégiában a napenergia hasznosítására vonatkozó célok nem érhetőek el a fővárosi társasházakban történő napelemes beruházások nélkül - mondta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Budapesti Szolárkonferencián.

Karácsony Gergely – a Facebook-oldalán is közvetített megnyitójában – kijelentette: azokat az “ambiciózus, de reális célokat”, amelyeket a budapesti klímastratégiában fogalmaztak meg a napenergia hasznosítása kapcsán, csak akkor lehet elérni, ha a társasházakban is beindul a napenergia felhasználását lehetővé tevő “telepítési lánc”. A nap- és szélenergia hasznosítása kapcsán bürokratikus akadályok vannak, és ezek mögött felsejlenek bizonyos szakmai érvek, de ezek valójában politikai érvek – mondta a főpolgármester, megjegyezve, nem is hajlandóak ezeket különösebben elfogadni.

Közölte, a fővárosi önkormányzat források hiányában nem tud finanszírozója vagy társfinanszírozója lenni lakossági célú napenergiát hasznosító berendezések telepítésének, viszont sokat tud tenni azért, hogy amikor a bürokratikus akadályok elhárulnak, akkor tudják folytatni azt az ambiciózus folyamatot, ami az elmúlt években megfigyelhető volt, azaz, hogy “a napenergia felhasználásának területén exponenciális növekedésnek lehettünk szemtanúi”. Karácsony Gergely ezen segítségek között említette a napelemes fejlesztéseket segítő “Budapest Szolár Térképet”, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni. Továbbá szolgáltatásokat nyújtanak majd az energiahatékonysági beruházásokhoz a klímaügynökség felállításával.

A főpolgármester azt mondta, egy kiszámíthatóbb gazdasági környezetben – amikor a kamatszintek normalizálódnak, a jogszabályi lehetőségek kinyílnak – a fővárosi önkormányzat sokat tud majd segíteni azon, hogy a budapestiek magukénak érezzék az ügyet és kivegyék a részüket az energiaforradalomból.