Megújuló energiaforrások

EM: már több mint 5000 nyertes a Napenergia Plusz programban

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tárca a Facebookon közzétett bejegyzésben kiemelte: a kormány 75 milliárd forinttal támogatja a családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. A Napenergia Plusz programban egy ingatlanra akár 5 millió forint nyerhető el modern napelemes rendszerek telepítéséhez. Mostanáig közel 17 ezer támogatási kérelem érkezett be, feldolgozásuk folyamatos, 5116 pályázó már kedvező elbírálásban részesült. Az eddigi nyertesek összesen 20,7 milliárd forint támogatást kapnak fejlesztéseikhez – ismertette az EM.

A jövő a zöldenergiáé. A kormány több kiírásban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és vállalkozásokat a zöldenergia termelésére és tárolására. A Napenergia Plusz programban a bruttó elszámolásba kerülő háztartások juthatnak költségeik kétharmadát fedező vissza nem térítendő támogatáshoz napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez, felszereléséhez. A nyertesek a nappal megtermelt energiát így később, a csúcsfogyasztási időszakokban használhatják világításra, háztartási nagygépek működtetésére, vízmelegítésre. Önellátási képességük ezzel erősödik, miközben áramszámlájuk csökken – hangsúlyozta a tárca.

A támogatott pályázók átlagosan 4 millió forint állami hozzájárulásra tartottak igényt. A Napenergia Plusz program keretösszege így akár mintegy 19 ezer család fejlesztéseit is elősegítheti – jelezték a bejegyzésben. Már előkészületben van a folytatás, amely több mint tíz éve működő napelemes rendszerek hatékonyabb üzemeltetését segítheti energiatároló támogatott beszerzésével, telepítésével – hívta fel a figyelmet az EM.