Megújuló energiaforrások

Az ipari energiatároló létesítése engedélyhez kötött

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felhívja a "Hálózati energiatárolók telepítése energiapiaci szereplőknél" című pályázat nyertes projektgazdáinak figyelmét, hogy a jogszabályok értelmében a hálózati tárolók telepítése és üzemeltetése a MEKH engedélyéhez kötött, melyet a kérelmezők részére határozatban állít ki.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az ipari méretű villamosenergia-tárolók telepítését támogató pályázat eredményeként a következő években új tárolóegységek csatlakozhatnak a villamosenergia-hálózathoz. A nyertes pályázók a beruházási támogatás mellett 10 éven át működési támogatásban is részesülhetnek, melynek módszertanát a MEKH vonatkozó rendelete* határozza meg. A nyertes pályázók ezért cserébe 10 éves üzemeltetési kötelezettséget is vállalnak.

A MEKH felhívja a projektgazdák figyelmét arra, hogy a támogatott tárolóegységek telepítése engedélyhez kötött, azaz a beruházásokat a megfelelő engedélyek megszerzése után lehet elkezdeni. A jogszabályok értelmében a legalább 0,5 MW-os, de 50 MW névleges teljesítménynél kisebb villamosenergia-tároló létesítéséhez és üzemeltetéséhez a MEKH által kiadott összevont villamosenergia-tárolói engedély szükséges. Az engedélykérelmet az alábbi űrlapon keresztül kell beadni. A kérelemhez csatolandó “Műszaki adatok a tárolói engedély kérelemhez” című dokumentum az alábbi oldalon érhető el.

Az engedélykérelmeket feltétlenül a kivitelezés megkezdése előtt, az ügyintézési határidőkre figyelemmel szükséges benyújtani a MEKH számára. Az újabb ipari méretű tárolóegységek elősegítik az időjárásfüggő megújuló termelőegységek további integrációját, rendszerbe állításuk fontos lépés a villamosenergia-rendszer rugalmasságának növelése szempontjából.