Öko-drive

Kamera figyeli a sofőrt a Teslákban

Most már jópár éve kamerák és szenzorok igazi arzenáljával gurulnak le az autók a Tesla gyártósorairól.

Az amerikai márka modelljei 360 fokos lefedettséggel figyelik a környezetük a kamerák és radarszenzorok összjátékával, most még inkább csak aktív balesetmegelőzés céljából, idővel azonban a teljes önvezetés is rábízható lesz az autókra, írta a teslasok.hu. A Model 3 érkezésekor a körültekintő szenzorok mellé érkezett még egy kamera, ezúttal nem az autó külsejére, hanem a beltérbe. Nem meglepő, hogy kamera kerül a visszapillantó tükörhöz, az viszont korántsem megszokott, hogy az ottani kamera a belteret és az utasokat figyelje. A Tesla első sorban azzal indokolta a benti kamerát, hogy a jövőbeli Robotaxi program érkezésekor, azaz a Teslák önálló taxizásakor kell valami, ami figyeli az utasokat a sofőr hiányában. Mivel az elsődleges terv tényleg ez a kabinkamerával, a Model 3-asokba és Model Y-okba szerelt belső kamera évek óta kihasználatlan.

A Tesla jelenleg tesztelés céljából tartja aktívan a visszapillantó tükörbe szerelt kamerát azokban az autókban, amelyeknek a tulajdonosai beleegyeztek, hogy a Tesla tesztelés és fejlesztés céljából lekérje ezeket a felvételeket. Az egyik népszerű Tesla-hacker most bemászott a rendszer ezen részébe is, és kiderítette, hogy mire figyel valójában a belső kamera.

Mint a forráskódban bejegyzett eseményekből kiderült, a kamera a sofőr figyelmét nézi. A Tesla rendszerét jelenleg arra fejlesztik, hogy felismerje, mire figyel éppen a sofőr, merre néz a szeme és merre fordítja a fejét. Arra is külön jelzőt írtak a programozók, ha éppen elvakítja valami a sofőrt, vagy az a telefonját használja, és azt is igyekeznek kitalálni, hogy napszemüveg takarásában merre nézhet a vezető szeme.

A rendszer egyelőre csak tesztfázisban van, és az autókba még nem került egyetlen funkció sem, ami hasznát venné a belső kamerának. A Tesla jelenleg a központjában figyeli, hogy mennyire pontosan ismeri fel a helyzeteket a belső kamera, de a jelek szerint az amerikai gyártó tervez még kezdeni valamit a rendszerrel azon kívül, hogy valóban a beltér “őrszeme” lesz a Robotaxi beindítása után.