Öko-drive

Növekedett a Tesla Model 3 akkumulátorának a kapacitása

Egy szemfüles redditező szerint a Teslának sikerült néhány kWh-val megnövelni a Model 3 akkumulátorának kapacitását.

Az amerikai gyártó a bemutatás óta 79 kWh-s csomagokkal szerelte a gyártósorról leguruló szedánokat, ám az egyik újonnan Európába importált modell adatlapján már 82 kWh-s összkapacitás szerepel. A gyarapodást vélhetően a Panasonic legújabb fejlesztésének köszönhetjük, amely a hírek szerint 5%-kal is megnövelheti a mostantól gyártott cellák energiasűrűségét, írta a teslasok.hu.

Az új számadatok pontosabban egy Németországba importált Model 3 Long Range AWD adatlapjáról derültek ki, de bizonyára az ugyanezzel az akkumulátorral szerelt Model 3-asok és Model Y-ok is megkapták az új cellákat. Vélhetően más egyéb hatékonyságbeli javítások mellett ennek is köszönhetjük azt, hogy a Tesla magasabb hatótávval hirdeti a 2021-es modellévre gyártott Model 3-asokat.

A Long Range AWD modell esetében ugyanis a legfrissebb változatok adatlapján 50 km-rel magasabb hatósugár szerepel, mint korábban. Ezekbe, és a Model Y-okba a nevadai Gigafactory-ben gyártott Panasonic 2170-es cellák sorakoznak, amelyek most 5%-os, öt éven belül pedig várhatóan 20%-os fejlődésnek örvendhetnek az energiasűrűség terén.

Ugyanezzel a frissítéssel egyes hírek szerint akár a töltési sebességen is javíthatott a Tesla a két modell esetében, ám erről csak akkor bizonyosodhatunk majd meg, ha láttuk egy frissített modell töltési görbéjét.