Öko-drive

Irányt válthat a Toyota új verérével, irány az elektromos autók

Szató Kodzsi, a Toyota új vezérigazgatója bemutatta örökség és evolúció mottójú stratégiáját.

Az új vezérigazgató, Szató Kodzsi vezetésével a Toyota a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az elektromos autókra, és 2026-ig tíz új akkumulátoros elektromos autót (BEV) tervez bevezetni – számol be az Electrive. Szató ugyanakkor továbbra is elkötelezett a hibridek mellett, ezért a belsőégésű motorokba is befektet majd a cég.

Az 53 éves Szató április elején vette át a vezérigazgatói posztot Tojoda Akiótól, és most az örökség és evolúció mottójával mutatta be stratégiáját. Az új vezető előadásában többutas megközelítésről beszélt.

Szató nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az akkumulátoros elektromos autókra, erre már Tojoda alatt is utaltak. Az olyan modellek révén, mint amilyen a bZ4X, a Toyota mindössze 26 ezer elektromos autót értékesített 2022-ben. A most bejelentett tíz BEV-modellel 2026-ig az elektromos autók eladása várhatóan 1,5 millió darabra emelkedik majd az érintett célévben, ami a teljes értékesítés mintegy 15 százaléka lesz. A 2030-ra kitűzött cél körülbelül egyharmadra fog emelkedni, akkor 30 BEV modellel.

A tíz bejelentett autó részletei még nem ismertek, de valószínűleg alapvetően a Tojoda által 2021 végén bemutatott koncepcióautók továbbfejlesztett változatairól van szó. Mivel az e-TNGA platformra épülő bZ4X piaci bevezetése nem csak pozitív fogadtatást kapott, most egy újonnan létrehozott részleg foglalkozik az elektromos autók fejlesztésével. A kocsikat az új módszereknek köszönhetően a korábbinál gyorsabban és olcsóbban kívánják elkészíteni, a fejlesztésekre azonban még várni kell egy ideig. A Toyotának addig is be kell érnie a meglévő technológiákkal, vagy – mint a kínai piacra szánt bZ3 szedán esetében – partnerségekre kell támaszkodnia. Kínában, a bZ3-nál a helyi elektromosautó-piac vezetője, a BYD jelent segítséget.

Szató meglehetősen konkrét bejelentést is tett: 2026-ban egy új platformra épülő, új akkumulátorral ellátott elektromos autót dobnak piacra, amelynél az energiatároló a jelenlegi akkumulátorokkal nagyjából azonos méretű lesz, de a termékkel a hatótávolság megduplázódik. Az érintett tároló valószínűleg a Toyota által régóta fejlesztett szilárdtest-akkumulátor. Hogy a vállalatnak addigra sikerül-e nagy mennyiségben szilárd elektrolitot tartalmazó akkumulátorcellákat gyártania, még kérdéses.