Technika

Ezért fontos a védőszemüveg viselése!

„Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára!” - szól a mondás, nem véletlen, hiszen a szemeink megóvása nem csak a mindennapok során, hanem fizikai munkavégzés során is kiemelkedően fontos. Legyen az egy felpattanó kődarab vagy némi por, legyen szó hegestésről van egyéb típusú munkáról, a szemed védelméről gondoskodni kell. Ebben segítenek a különböző védőszemüvegek.

Miért fontos védőszemüveget viselni?

Ha fizikai munkavégzés során – legyen az építkezés, műhely, raktár vagy bármi más – nem vigyázunk megfelelő módon a szemeinkre, az szemkárosodást vagy akár látásvesztést okozhat. A speciális üvegek a védőszemüvegben azonban képesek megállítani kis szilárd részecskéket, de még a forró anyagok fröccsenése, a gőzök, a sugárzások és bizonyos folyadékok sem juthatnak át rajtuk. Így többé nem lesz veszélyes ebből a szempontból a festékekkel és lakkokkal való munka, a faanyagok vagy éppen a kő megmunkálása, de nyugodtan dolgozhatunk fémmel vagy hegeszthetünk is a legnagyobb biztonságban.

Nem mindegy, milyen védőszemüveget választunk

A biztonsági szemüvegeknek számos különböző típusa létezik, hiszen a gyártók minden esetben figyelembe veszik a funkciók kialakításánál az adott munkakör teremtette körülményeket. Így ezeknek a termékeknek a megjelenése és alakja is eltérnek egymástól. A nyitott típusok védik a látószerveket az elülső és oldalakon. Az olyan munkák során ajánlott a viselése, amelyek nem igényelnek magas szintű biztonságot a látószervek számára. Ezzel szemben a zárt verziók óvják a szemeket minden oldalról. Az archoz való szoros illeszkedésnek hála, védenek a mechanikai behatásoktól, a portól, sőt, a nedvességtől és az illékony anyagoktól is.

A dupla védőszemüvegek megnövekedett szilárdságú, és kiegészítő üveggel vannak felszerelve, míg a zárt biztonsági szemüvegeken az agresszív folyadékok és a gázok sem tudnak átjutni.

Az üvegek szempontjából is számos eltérő típust különböztethetünk meg. A megerősített üvegek ellenállnak az ütésnek, így meg sem kottyan számukra, ha odacsapódik például egy darab kő. A fényszűrővel ellátott verziókat főleg a hegesztéshez ajánlják a gyártók, míg a fémezett üveggel felszereltek gátolják az elektromágneses sugárzás hatásait. Sőt, amikor szabadtéren kell elvégezni valamilyen feladatot a Nap pedig erősen tűz, nem kérdés, hogy érdemes feltenni egy napszemüveget. A jó hír az, hogy már ezekből is léteznek biztonságos verziók.

Fontos megfelelően ápolni!

Annak érdekében, hogy a biztonsági védőszemüveg valóban megőrizze funkcióját, és ne veszítse el külső esztétikáját, nem elég, ha megbízható helyről vásároljuk meg. Az is szükség hozzá, hogy rendszeresen tisztítsuk meg. Ehhez mindenképpen speciális eszközöket érdemes használni, akár a lencsék, akár a test tisztításáról van szó. Ajánlott emellett egy zsinórral is rögzíteni a használat során, nehogy leessen és tönkre menjen. Sőt, ha lehet, használaton kívül speciális tartó zsákban vagy tokban javasolt tartani.

Ha mégis megtörténne a baj

Amennyiben pedig minden óvintézkedés ellenére mégis megtörténne a baj és bele menne valamilyen anyag a szembe, jó ha van kéznél speciális szemmosó. Ez a porok, és más idegen anyagok szembe jutásakor megvédi a szaruhártyát és a szemlencsét is. Természetesen súlyosabb esetben ajánlott szakembert felkeresni a problémával.

A fentieket látva nem kérdés, hogy mindenkinek szüksége van egy munkavédelmi szemüvegre azok közül, akik fizikai munkát végeznek. Hiszen csak így lehet biztos abban, hogy mindent megtett a szemei épségének megőrzéséért. Így bátran koncentrálhat az Önre váró feladatokra.

 

 

 

Partner cikk