Megújuló energiaforrások

Elfogyhat a napelemek alapanyaga?

A poliszilícium ellátás egész évben szűkös marad ebben az évben, amelynek eredményeként az árak az egekbe szöktek.

Az elmúlt egy évben a poliszilícium ára folyamatosan emelkedett, kezdetben gyárbezárások miatt, a COVID-19 járvány következményeként, később azonban a kereslet felfutása miatt. A piackutatással foglalkozó Energy Trend arról számolt be, hogy a poliszilícium legutóbbi ára 135 RMB/kg (20,69 USD/kg), és az előző havi árhoz képest 3,3%-kal nőtt; az elemzők számításai szerint az ár végül elérheti a 150 RMB/kg (23 USD/kg) szintet. Dany Qian, a JinkoSolar elnök-helyettese azt mondta, hogy „a kereslet és a kínálat tényezői „viharos” módon változtak, ami a megnehezítette a vállalatok talpon maradását, és hozzátette, hogy ennek eredményeként az ágazat „válság” felé közelít. Qian azt is megjegyezte, hogy a beszállítás nehézségei jelentős kiegyensúlyozatlansághoz vezetnek a poliszilícium ellátási erőviszonyokon belül, írta az mnnsz.hu. A nyersanyagok árainak emelkedése lökést adott a modulok árainak, ami viszont a modulokra vonatkozó szerződések zsugorodását váltotta ki. A Tier-2 kategóriába tartozó modulgyártók egy része válaszul csökkentette az osztott cellák rendelését, de csak annyit értek el vele, hogy a beszerzésre várók sorának legvégére kerültek, amikor a piac helyreállásakor ismét rendelés kezdeményeztek. A nem vertikálisan integrált modulgyártókra erőteljesebb csapást mértek a kiegyenlítetlen árak, hiszen ők a lapka- és cellagyártóktól függenek, akik saját bőrükön tapasztalták meg a poliszilícium árának ugrásait.

Bár az év későbbi időszakában várható újabb poliszilícium kapacitások bekapcsolódása a termelésbe, egy ideig még minden bizonnyal továbbra is korlátozott marad a beszállítás. A költségek növekedéséhez más anyagok, például az ezüst és a réz hiánya is hozzájárul, ami újabb oldalról fejt ki nyomást az árrésekre. Az anyagok árainak lenyomata egyértelműen fellelhető a JinkoSolar 2020-as pénzügyi eredményeinek adatain és a múlt héten kiadott 2021-es útmutató közzétételen, amelyben a vezetőség az elemzők felé azt jegyezte meg, hogy bár a vállalatnak sikerült megfelelő mennyiségű nyersanyagot biztosítania ahhoz, hogy az útmutatásban szereplő tartományban maradjon, a nyersanyagok magas árai elkerülhetetlenül magasabbra emelik a modulok árait, ez pedig kihat a feldolgozásban és kereskedelemben jelentkező keresletre.

„2020 negyedik negyedéve óta tart a kereslet és a kínálat kiegyenlítetlensége, amely a keresletet hullámzóvá tette. Előrejelzésünk értelmében ez folytatódni fog az év második negyedévében is” – közölte a múlt héten Xiande Li, a JinkoSolar igazgatóságának elnöke. Az év későbbi időszakában további poliszilícium beszállításokra lehet számítani, többek között a GCL-Poly és a Risen vállalatok tulajdonában és irányítása alatt álló létesítmények felől, amelyekben 2021-ben fog megindulni a termelés, és korábban lezárt üzemeket, mint például az REC Silicon kezében lévőt várhatóan újra termelésbe állítanak.

A poliszilíciumhoz hasonlóan a napelem üvegek árait is felhajtotta az élénkülő kereslet, amelynek köszönhetően a tavalyi évben rekordnyereségeket könyvelhettek el a szolár üvegek legnagyobb szállítói. Ez azonban – ahogyan a poliszilíciumnál is – várhatóan nem tart sokáig, széles kör számít az árak normális szintre visszatérésére az új kemencék és kapacitások idei üzembe állását követően.