Környezetvédelem

Újabb dolgot vesz el tőlünk a klíma változás: a tengerpartjainkat

2018.04.02. - 12:29  |  Nincs hozzászólás

Sarkpontok jég nélkül, óceánok oxigén nélkül, földrészek emberek nélkül. Csak pár jelenség amiért felelősségre lehet vonni a globális felmelegedést. Most pedig új ponttal bővülhet a lista: tengerpartok fürdőhelyek nélkül.

Sokan azt gondolnák ez csak a távoli jövőben fog megtörténni, amikor a tengerszint már olyan nagy mértékben megemelkedett. De valójában a jelenség már most megfigyelhető. A klímaváltozás és az emberei behatás együttesen erodálja és pusztítja a partokat, amire egyre több kormány reagál azzal, hogy lezár partszakaszokat a további károk elkerülése érdekében.

Éppen a múlt hét végén,Thaiföld kormánya tette meg a bejelentést, hogy 4 hónapra lezárják leghíresebb partszakaszukat, hogy annak élővilága regenerálódni tudjon. A partszakaszt jellemzően milliók látogatják évről évre, ami a korallzátonyok sérüléséhez és erős szennyezettséghez vezetett. Ráadásul a tengerek növekvő hőmérséklete sincs jótékony hatással a korallokra, ugyanis annál lasabban gyógyulnak és növekednek, minél melegebb a környezetük.

Számos más délkelet-ázsiai sziget is így tett, így a tengerekben és tengerpartokon található organizmusok csendben és békében ’gyógyulhatnak’, az emberektől elzárva. A tengerpartok megmentése több okból fontos, ugyanis az ügy őshonos állatok kihalásának a veszélyét is magában hordozza.

A strandok és homokdűnék ökoszisztémái létfontosságú határt képeznek a az erőteljes tengervíz –és part-alapú ökoszisztémák között. Valamint azt is megakadályozzák, hogy a sós tendervíz bejusson a friss talajvízbe.

Az olyan védelmet szolgáló partlezárások, mint amik délkelet-ázsiában történnek sajnos töb tízezer munka nélül maradó embert is jelent, ugyanis a fejlődő országokban sok lakos számít a turizmusból befolyó összegekre, épp ezért minden erejükkel azon vannak, hogy az fenn maradjon.  Délkelet-Ázsia talán túl messzinek tűnik, de a probláma globális és gyorsabban történik, mint bárki gondolná.

Emberi beavatkozás nélkül a következő évszázadban Dél-Kalifornia akár a partjai kétharmadát is elveszíthati az eróziónak köszönhetően, derül ki egy 2017-es U.S. Gelologic Survey kutatásból.

2100-ra a tengerszint akár 0,2-2 métert is emelkedhet, attól függően, hogy a Föld mennyit melegszik. A maximális növekedés világszerte a partok többségét elpusztítaná.

A strandok betiltása talán sokaknak csalódást fog okozni, de érdemes úgy tekinteni az ötletre, hogy a napfürdőzést és nyugalmat nem másért adjuk föl, mint az ökoszisztéma megmentéséért.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Az öntözés fejlesztése az egyik legfontosabb mezőgazdasági feladat

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint...

2018.09.26. - 13:42 tovább »

Az amerikai kőolaj- és gázipar metánkibocsátása a becsültnél 60...

Az amerikai kőolaj-és gázipar évente 13 millió köbtonna metánt bocsát...

2018.06.26. - 08:20 tovább »

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasol a műanyaghulladék mennyiségének...

Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék...

2018.05.29. - 11:35 tovább »

Friss cikkek

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »