Megújuló energiaforrások

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

2018.02.10. - 23:28  |  Nincs hozzászólás

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is generálnak energiát, még ha nem is olyan mértékben, mint napos idő esetén. Enyhén felhős időben a napelemek képesek előállítani a napsütéses napokon termelt energia 25 százalékát, nagyon felhős időben pedig megközelítőleg a 10 százalékát.

Persze, valóban nem állítanak elő sok energiát borús időben, de pontatlan a napelemek kritikusaitól az a kijelentés, hogy semennyit nem termelnek.

Sokan pedig azt feltételezik, hogy a napelemek nyáron, főként kánikula idején működnek a leghatékonyabban, de valójában a túl meleg idő sem tesz jót nekik, ugyanis a túl nagy forróság is körülbelül 10-25 százalékkal vesz vissza a teljesítményükből. A problémát az okozza, hogy a legtöbb napelem kimenő teljesítménye elkezd romlani, ha hőmérséklet tartósan 25 Celsius fok felett van, ezt a gyártók általában a használati tájékoztatóban le is írják.

Így lehetséges, hogy egy napelemek hatékonyabbak San Franciscoban, mint a sokkal melegebb Las Vegasban, még akkor is ha a napsütéses órák száma az utóbbi városban jelentősen nagyobb. San Francisco remek példa arra, hogy jellegzetes ködös és hűvösebb időjárása mellett is nagyon jól működnek a napelemei, hiába éri őket kevesebb közvetlen napsütés, sokkal hatékonyabban tudnak működni az ideális hőmérséklet miatt. A napenergia rendszerük egy friss elemzés szerint hozzávetőleg 1,500 dollárt takarit meg a közműszámlákon.

BMA_Winter

Az Amerikai Egyesült Államok városai közül a szintén ’mindig felhős’ Portland a 17. legjobban teljesítő város a napenergia felhasználás terén. Tehát még akkor is származhat - anyagi - előnye a napelemek felszereléséből, ha felhős területen él, mivel a napsütés csak egy elem a sok közül, a napenergia működési elvének egyenletében.

Két tendencia is megfigyelhető napjainkban: Először is ahogy globálisan nő az átlag hőmérséklet sok meleg helyen egyre kevésbé hatékonyak napelemek, a felhős területeken azonban a hatékonyságuk változatlan. Végül, de nem utolsó sorban pedig a napenergia ára kitartóan csökken, tehát sokkal többen engedhetik meg maguknak, akár olyan kevésbé napsütötte területeken is, ahol korábban nem érte volna meg.

Forrás: https://cleantechnica.com/

Rovat további cikkei

Energiatárolókat telepít a Nemzeti Közművek

Energiatároló egységeket telepít a Bács-Kiskun megyei Kecelen és a...

2018.12.06. - 13:48 tovább »

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét Felsőzsolcánál

Magyarország legnagyobb naperőművét építette meg a Magyar Villamos Művek...

2018.11.25. - 18:03 tovább »

Megkezdte működését a MET-csoport százhalombattai naperőműve

Megkezdte a kereskedelmi termelést a MET százhalombattai naperőműve a...

2018.11.07. - 10:23 tovább »

Friss cikkek

2020-tól sorozatgyártott változat is készül az Audi e-tron GT-ből

A négykarikás vállalat a Los Angeles Auto Show-n mutatta be, mire...

2018.12.02. - 19:04 tovább »

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Hatüléses kialakítással jön a Tesla óriási pickupja

Egyre több információ lát napvilágot a kaliforniai autógyártó tervezés...

2018.11.29. - 09:40 tovább »