Megújuló energiaforrások

Tévhit hogy a napelemek nem működnek felhős időben?

2018.02.10. - 23:28  |  Nincs hozzászólás

A rövid válasz az, hogy igen. A napelemek valójában felhős időben is generálnak energiát, még ha nem is olyan mértékben, mint napos idő esetén. Enyhén felhős időben a napelemek képesek előállítani a napsütéses napokon termelt energia 25 százalékát, nagyon felhős időben pedig megközelítőleg a 10 százalékát.

Persze, valóban nem állítanak elő sok energiát borús időben, de pontatlan a napelemek kritikusaitól az a kijelentés, hogy semennyit nem termelnek.

Sokan pedig azt feltételezik, hogy a napelemek nyáron, főként kánikula idején működnek a leghatékonyabban, de valójában a túl meleg idő sem tesz jót nekik, ugyanis a túl nagy forróság is körülbelül 10-25 százalékkal vesz vissza a teljesítményükből. A problémát az okozza, hogy a legtöbb napelem kimenő teljesítménye elkezd romlani, ha hőmérséklet tartósan 25 Celsius fok felett van, ezt a gyártók általában a használati tájékoztatóban le is írják.

Így lehetséges, hogy egy napelemek hatékonyabbak San Franciscoban, mint a sokkal melegebb Las Vegasban, még akkor is ha a napsütéses órák száma az utóbbi városban jelentősen nagyobb. San Francisco remek példa arra, hogy jellegzetes ködös és hűvösebb időjárása mellett is nagyon jól működnek a napelemei, hiába éri őket kevesebb közvetlen napsütés, sokkal hatékonyabban tudnak működni az ideális hőmérséklet miatt. A napenergia rendszerük egy friss elemzés szerint hozzávetőleg 1,500 dollárt takarit meg a közműszámlákon.

BMA_Winter

Az Amerikai Egyesült Államok városai közül a szintén ’mindig felhős’ Portland a 17. legjobban teljesítő város a napenergia felhasználás terén. Tehát még akkor is származhat - anyagi - előnye a napelemek felszereléséből, ha felhős területen él, mivel a napsütés csak egy elem a sok közül, a napenergia működési elvének egyenletében.

Két tendencia is megfigyelhető napjainkban: Először is ahogy globálisan nő az átlag hőmérséklet sok meleg helyen egyre kevésbé hatékonyak napelemek, a felhős területeken azonban a hatékonyságuk változatlan. Végül, de nem utolsó sorban pedig a napenergia ára kitartóan csökken, tehát sokkal többen engedhetik meg maguknak, akár olyan kevésbé napsütötte területeken is, ahol korábban nem érte volna meg.

Forrás: https://cleantechnica.com/

Rovat további cikkei

A fogyasztókkal fizettetné ki a szélerőművet az AEP

Az USA egyik legnagyobb elektromos szolgáltatója, az American Electric Power...

2018.03.17. - 14:30 tovább »

Napelemeket telepít a MOL

A MOL ügyvezető igazgatója még március 1-jén jelentette be, hogy három...

2018.03.06. - 10:45 tovább »

Újabb világmárkával erősödik a hazai napelemes piac

A miskolci székhelyű PV Napenergia az AEG napelem és monitoring rendszerek...

2018.02.27. - 11:20 tovább »

Friss cikkek

Új komposztáló telepek létesülnek

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több...

2018.10.05. - 07:44 tovább »

Az Európai Parlament 40 százalékkal csökkentené az új autók...

Brüsszel/Strasbourg, 2018. október 3., szerda (MTI) - A tervezettnél nagyobb...

2018.10.04. - 12:24 tovább »

PET Kupa: kihívások és sikerek

Idén augusztusban 6. alkalommal szálltak vízre lelkes önkéntesek, hogy a...

2018.09.30. - 15:09 tovább »