Technika

Itt a SpaceX Crew Dragon űrruhája

2017.09.11. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Egész eddig titok övezte, hogy a SpaceX Crew Dragon misszión résztvevői milyen felszerelésben is fognak utazni. A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk egy Instagram posztban mutatta be a ruhát, melynek egyszerűen azt a leíró címet adta, hogy “Asztronauta ruha a Crew Dragon mellett.”

Annak ellenére, hogy Musk posztja rendkívül szűkszavú és a kép sem tartogat túl sokat számunkra, mégis egy két dolgot le lehet vonni. Kezdetnek, a ruha ránézésre kifejezetten vékonynak tűnik, egyáltalán nem hasonlít a megszokott nagy, robusztus, űrruhákhoz. Musk korábban azonban már elmondta, hogy a ruhát tesztelték "dupla vákuum nyomás" alatt. Mégis úgy tűnik ez nem a hagyományos értelemben vett űrruha, hanem egy úgynevezett vészhelyzeti űrruha.

space1

Ehhez hasonlókat hordanak a nagy magasságban repülő pilóták, a Project Mercury asztronautái, valamint az űr-repülőgépek és a Soyuz kapszulák utazói. Ennek a ruhának a lényege, hogy biztonságban tartsa az űrhajósokat, ha az űrhajóban kis időre leesne a nyomás.

A valódi különbség eközött és a holdra szállás óta mindenki által ismert űrruhák között, hogy azok a ruhák lényegében miniatűr űrhajók. Saját létfenntartó rendszerrel rendelkeznek, amik melegen tarják az asztronautát, és biztosítanak neki levegőt, hűtést, fűtést, és egy általános védelmet az űrben uralkodó rendkívüli körülményektől. Ezen kívül azokba a ruhákba az ízületeknél mozgó elemeket szereltek, hogy az asztronauták mozoghassanak a ruhában. Ha ezek nem lennének, a ruha felfújódna, mint egy tengeri csillag és az űrhajósok tehetetlenek lennének.

space2

A vészhelyzeti ruha is képes korlátozott ideig biztonságban tartani az űrhajóst, de legfeljebb addig, amíg a problémát rövid időn belül el nem hárítják, vagy ameddig földet nem ér a kapszula, ha vészhelyzeti módban a Földre zuhan. Azonban ez a ruha nem képes biztosítani az űrhajós védelmét egy űrséta alatt, vagy hasonló, extrém körülmények között.

Pár dologban eltér még a ruha a "hagyományos" űrruháktól, például a megszokott fém gyűrűs záró rendszer is hiányzik, így egyelőre nem lehetünk biztosak, hogy ez lesz-e a végleges űrruha, amit a Crew Dragon utasai fognak viselni, de egy dolog biztos, kinézetre 10/10 a ruha.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

Egy ketreces drón, ami megvédi a gépet és a csomagot is

A drónok védelme érdekében néhány gyártó egy gömb alakú ketreccel...

2017.09.13. - 18:57 tovább »

Mesterséges intelligencia labort hozott létre az IMB és az MIT

A mesterséges intelligencia egy rendkívül sokoldalú terület, melyben...

2017.09.13. - 08:00 tovább »

Novemberben felszállhat a SpaceX új monstruma?

A SpaceX valóságos űrforradalmat ígérve robbant be az iparba, s a...

2017.09.07. - 11:00 tovább »

Friss cikkek

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

A következő 12-17 évben a szokásosnál is nagyobb lesz a sürgés New...

2017.09.25. - 22:46 tovább »

Trump meggondolta magát a klímaegyezménnyel kapcsolatban?

Trump elnökségének röpke 9 hónapja alatt már hozzászokhattunk ahhoz,...

2017.09.24. - 19:33 tovább »

Minden biciklis álma ez az elektromos pumpa

A kerékpárosok egyik legrosszabb rémálma a lapos kerék. Valószínűleg...

2017.09.24. - 11:23 tovább »