Technika

Itt a SpaceX Crew Dragon űrruhája

2017.09.11. - 06:00  |  Nincs hozzászólás

Egész eddig titok övezte, hogy a SpaceX Crew Dragon misszión résztvevői milyen felszerelésben is fognak utazni. A SpaceX alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk egy Instagram posztban mutatta be a ruhát, melynek egyszerűen azt a leíró címet adta, hogy “Asztronauta ruha a Crew Dragon mellett.”

Annak ellenére, hogy Musk posztja rendkívül szűkszavú és a kép sem tartogat túl sokat számunkra, mégis egy két dolgot le lehet vonni. Kezdetnek, a ruha ránézésre kifejezetten vékonynak tűnik, egyáltalán nem hasonlít a megszokott nagy, robusztus, űrruhákhoz. Musk korábban azonban már elmondta, hogy a ruhát tesztelték "dupla vákuum nyomás" alatt. Mégis úgy tűnik ez nem a hagyományos értelemben vett űrruha, hanem egy úgynevezett vészhelyzeti űrruha.

space1

Ehhez hasonlókat hordanak a nagy magasságban repülő pilóták, a Project Mercury asztronautái, valamint az űr-repülőgépek és a Soyuz kapszulák utazói. Ennek a ruhának a lényege, hogy biztonságban tartsa az űrhajósokat, ha az űrhajóban kis időre leesne a nyomás.

A valódi különbség eközött és a holdra szállás óta mindenki által ismert űrruhák között, hogy azok a ruhák lényegében miniatűr űrhajók. Saját létfenntartó rendszerrel rendelkeznek, amik melegen tarják az asztronautát, és biztosítanak neki levegőt, hűtést, fűtést, és egy általános védelmet az űrben uralkodó rendkívüli körülményektől. Ezen kívül azokba a ruhákba az ízületeknél mozgó elemeket szereltek, hogy az asztronauták mozoghassanak a ruhában. Ha ezek nem lennének, a ruha felfújódna, mint egy tengeri csillag és az űrhajósok tehetetlenek lennének.

space2

A vészhelyzeti ruha is képes korlátozott ideig biztonságban tartani az űrhajóst, de legfeljebb addig, amíg a problémát rövid időn belül el nem hárítják, vagy ameddig földet nem ér a kapszula, ha vészhelyzeti módban a Földre zuhan. Azonban ez a ruha nem képes biztosítani az űrhajós védelmét egy űrséta alatt, vagy hasonló, extrém körülmények között.

Pár dologban eltér még a ruha a "hagyományos" űrruháktól, például a megszokott fém gyűrűs záró rendszer is hiányzik, így egyelőre nem lehetünk biztosak, hogy ez lesz-e a végleges űrruha, amit a Crew Dragon utasai fognak viselni, de egy dolog biztos, kinézetre 10/10 a ruha.

Forrás: http://newatlas.com/

Rovat további cikkei

4 óra 40 percet töltött a drón a levegőben

A drón technolgóia napról napra egyre jobb lesz, de egy kifejezett...

2017.12.29. - 08:30 tovább »

Hamarosan YAPE-pel hozhatják az online rendelt holmikat

Sok csomagküldő szolgálat a drónokat szretné használni, hogy pénzt és...

2017.12.13. - 16:11 tovább »

Önmegsemmisítő drónokat tesztel az Amazon

Az Amazon már jó ideje kísérletezik azzal, hogy még olcsóbbá tegye a...

2017.12.06. - 17:56 tovább »

Friss cikkek

16 km-es olajfoltott hagyott maga után a vasárnap elsüllyedt tanker

A japán hatóságok és a kínai média hétfői jelentései alapján...

2018.01.19. - 09:56 tovább »

Egy szupermarket, ami plasztikmentes opciót kínál minden sajátmárkás...

Sajnos azt, hogy vajon még időben elkezdtünk-e eleget tenni a...

2018.01.19. - 06:00 tovább »

A klímaváltozás nem várt hatásai is megmutatkoznak 2018-ra

Mondhatni, senki nem számított arra, hogy a klímaváltozás ilyen dolgot...

2018.01.18. - 23:01 tovább »