Érdekességek

Reptéri robothordárt terveznek

Mivel a gépek nem pontosak statikus és mozgó objektumok észrevételében, és megbízható tárgydetektálás nélkül haloványabban teljesítenek, autonóm mobil robotok és intelligens megfigyelőrendszerek fejlesztése is a vártnál lassabban megy.

Egy lokalizálásra és a hely feltérképezésére kiválóan alkalmas új innovatív technológiának köszönhetően felgyorsíthatók a fejlesztések. Az innováció a radarhoz hasonló elven működő (annak optikai megfelelője), csak magasabb frekvenciájú elektromágneses sugárzást kibocsátó és fogadó LIDAR (Light Detection and Ranging) technológiát gazdagítja. A LIDAR rendszerek szórt fény visszavert sugarai alapján lokalizálnak tárgyakat. Tevékenységük egy lépésből álló folyamat: átvizsgálják az adott területet, és megmérik a fényimpulzus kibocsátása és a visszaverődő jelzés közti eltérést.

A tavaly december végén zárult EU-s IRPS (Intelligent Robotic Porter System) projekt résztvevői a folyamatba beiktattak egy előzetes lépést is: LIDAR segítségével 3D-s térképet készítenek a helyszínről, lehetővé téve, hogy rendszerük statikus mellett mozgó objektumok és személyek térbeli pozícióját is pontosan megállapítsa. A kalibrációt valósidejű navigáció követi. A 3D LIMS (3D LIDAR Imaging and Measurement System) technológia a jövőben olyan területeken kerülhet alkalmazásra, mint például autonóm járművek reptéri navigálása, ipari berendezések monitorozása, vagy kifejezetten biztonsági rendeltetésű megfigyelőrendszerek.

A 3D LIMS nemcsak pontosabban detektál objektumokat, de – ellentétben a kameraalapú robotikai látórendszerekkel – működését nem zavarja eső, köd, árnyék stb. Minden egyes pixelről szögeket és távolságokat tartalmazó információt ad. Elvileg bármilyen környezetben hasznosítható.