Érdekességek

LED-lámpagyár európai uniós támogatással Berettyóújfaluban

2011.06.18. - 17:16  |  Nincs hozzászólás

Energiatakarékos közvilágítási LED-lámpatesteket gyártó üzemet épít uniós támogatással Berettyóújfaluban a helyi Mezeivill Kft.

Az 50 százalékos támogatottságú, csaknem 600 millió forintos beruházás alapkövét Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára helyezte el szombaton.

Az államtitkár kiemelte, hogy magyar fejlesztésű terméket és magyar befektetést támogattak, hátrányos helyzetű térségben, ezeket a magyar kormány kiemelt feladatának tekinti.

A munkaügyi alapban rendelkezésre álló 5 milliárd forintra a megváltozott feltételek mellett - többnyire kis- és középvállalkozások - 10 milliárdos igényt jelentettek be - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta azt is, hogy a kkv-k foglalkoztatásbővítését személyenként 2,2 millió forinttal támogatják, s ezért két évig kell foglalkoztatni az illetőt. Különösen fontos a foglalkoztatásbővítés a leghátrányosabb régiókban - mondta Czomba Sándor, hiszen Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a regisztrált álláskeresők 40 százaléka.

Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Tóth Attila, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke is a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki, hogy a régió végre kiemelkedjen a 33 leghátrányosabb kistérség közül. Az ehhez hasonló beruházásokkal is szeretnék elérni, hogy ne az önkormányzat legyen a legnagyobb foglalkoztató a városban - jegyezte meg Vitányi István.

Mezei József, az évi 2 milliárd forintos árbevételű Mezeivill Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a mostani beruházással több mint megduplázza jelenlegi 50 fős foglalkoztatási létszámát a cégük. Az új lámpagyárban, amely jövőre készül el, egy műszakban 60-an dolgoznak majd, s az igényekhez igazodóan vezetik be a többműszakos termelést. Az általuk - Magyarországon elsőként - kifejlesztett STRIKE LED köztér-világítási lámpatest 50-60 százalékos energiamegtakarítást jelent a jelenlegi világítótestek energia felhasználáshoz képest - tette hozzá.

Mezei József elmondása szerint Magyarországon 1,5 millió korszerűtlen köztéri lámpatest vár lecserélésre, a Mezeivill új üzeme egy műszakban 120-150 ezer darab LED-lámpát fog majd gyártani.

 

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »