Érdekességek

2011-ben a Túllövés napja: szeptember 27.

Az ökológiai lábnyom módszertanának megalkotója a Global Footprint Network (GFN), számításai alapján, elfogyasztva az erre az évre jutó hozamot, szeptember 27-étől kezdve az emberiség már a Föld természeti tartalékait éli fel.

A vállalatok éves mérlegéhez hasonlóan, a bevételek és a kiadások összevetésével történik a Túllövés napjának kiszámítása. A GFN szakértői minden évben összehasonlítják az emberiség természeti tőke igényét (pl. élelem, nyersanyagok, CO2 megkötő felületek) a világ termelékenységével, (a megújuló- és hulladéksemlegesítő képességével). A számítások kimutatták, hogy 2011-ben alig 9 hónap alatt az kifosztottuk az idén rendelkezésünkre álló természeti éléskamrát.

Az év hátralévő részében ökológiai deficitben lesz az emberiség, ami a tartalékok kimerítésében nyilvánul meg. „Ez hasonló ahhoz, amikor a fizetésünket 1 héttel a hónap vége előtt már elköltjük és muszáj a tartalékokhoz nyúlnunk. Viszont a tartalékaink is végesek, előbb vagy utóbb azokat is kimeríthetjük.” nyilatkozott Dr. Mathis Wackernagel a GFN elnöke.

„A szárnyaló élelmiszeráraktól az egyre nehezebb körülményeket teremtő klímaváltozásig, gazdaságunk lassan szembesül a több éven át tartó túlfogyasztás hatásaival.” tette hozzá Dr. Wackernagel. „Ahhoz, hogy fenntartsunk egy stabil társadalmat és jólétet, nagyon fontos, hogy megállítsuk a szélesedő szakadékot a rendelkezésre álló természeti tartalékok és a társadalmi-, gazdasági igényeink között.”

7 milliárd ember igényei

A GFN előzetes 2011-es számításai alapján 1,2–1,5-ször több erőforrást használunk, mint amennyi évente rendelkezésünkre áll. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 21. század közepére elérhetjük a 2 Földnyi terhelést.

Az ENSZ becslései szerint 2011. október végére az emberiség átlépi a 7 milliárdos lélekszám határt. Felmerül a kérdés, képesek leszünk-e kielégíteni egyre növekvő népességünk fokozódó természeti erőforrás igényeit?

„A jóléti társadalom jelenlegi életmódja már nem lesz tovább fenntartható a jövőben, amennyiben az erőforrásokat intenzíven használó fejlesztési és növekedési modelleket alkalmazzuk továbbra is.” mondta Dr Juan Carlos Morales a GFN kutatási igazgatója. „Az új fejlesztésű társadalmi modellek korlátozhatják az ökológiai vagyon iránti igényeket. Ez az erőforrásaink hosszú távú védelmét jelenti a gyors felélésük helyett.”

Túllövés és a globális gazdaság

A globális recesszió ellenére az erőforrás trendek azt mutatják, hogy 2008 októbere óta az emberiség erőforrás igénye emelkedik, habár lassabban, mint az új évezred első 8 évében. Jelenleg megpróbáljuk visszafordítani a hanyatlást, munkahelyek teremtésével és a gazdaság stabilizációjával. De a siker csak meglévő stabil természeti erőforrás kínálaton alapulhat.

A GFN nemzetközi partneri hálózatával, többek között a KÖVET Egyesülettel, magánszemélyekkel, szervezetekkel és kormányokkal azon dolgozik világszerte, hogy az ökológiai helyzetet figyelembe vevő döntések szülessenek. Olyan döntések, amelyek segítenek megszüntetni a túllövést és jólétet biztosítanak a jövőben.

Forrás: http://www.kovet.hu