Érdekességek

Támadás londoni szimbólumok ellen

A Föld Barátai mozgalom aktivistái hívták fel legutóbb a figyelmet: a régi vágású fekete londoni taxik a város levegőjének egyik fő szennyezői, számításaik szerint a levegőbe jutó szennyező részecskék negyedét ezek a járművek bocsátják ki.

Miután a forgalomból való kivonásuk terve egyelőre elvetélt ötletnek látszik, mostantól a környezetvédők a világváros forgalmas részein arra kérik majd a több mint két és fél literes dízelmotorral közlekedő járművek vezetőit, hogy amikor a forgalomban hosszabb időre kényszerülnek megállni, illetve parkíroznak, azonnal kapcsolják le a motort.

Az envirotech-online.com hírportál szerint a brit közlekedési minisztérium is beszállna a „ha állsz, kapcsold ki” akcióba.

A célzott környezetvédelmi kampányban szerepet kapnának a londoni taxik egykori vezetői is, mivel úgymond ők tudják, milyen kihívással is áll szemben a város és lakossága. A taxisok közül sokan azt a bűnt is elkövetik, hogy utasra várva járatják a motort.

A thisislondon.co.uk londoni információs portál úgy tudja, hogy a városi közlekedési hatóságok a taxisok után más fuvarozókat, és nem utolsó sorban az egyszerű privát gépkocsivezetőket is kampány keretében beszélik majd rá járművük motorjának időleges leállítására.

A londoni levegőt sokan teszik felelőssé a nagy számban jelentkező légúti megbetegedésekért.