Érdekességek

Árvizek: a legveszélyeztetettebb városok listája

Sanghajt fenyegethetik leginkább az éghajlatváltozás következtében kialakuló rendkívüli árvizek – derül ki a Leeds Egyetem brit és holland kutatóinak új tanulmányából.

A tudósok kilenc, folyódeltákban épült város kapcsán vizsgálták, hogy azok árvízvédelmi intézkedései megfelelnek-e a potenciális áradások jelentette fenyegetésnek: Sanghaj mellett Dhaka (Banglades), Casablanca (Marokkó), Calcutta (India), Buenos Aires (Argentína), Osaka (Japán), Marseille (Franciaország), Rotterdam (Hollandia), és Manila (Fülöp-szigetek) veszélyeztetettségét értékelték.

Sanghajról megállapították, hogy az erős viharok gyakorisága, a árvizekkel szembeni felkészületlenség,  illetve az elégséges színvonalú menedékek hiánya miatt különösen sérülékeny. A rangsorban második Dhaka mindössze pár méterrel található az aktuális tengerszint felett, ráadásul gyakran sújtják tengeri ciklonok és áradások. Calcutta hasonlóan sebezhető, Buenos Aires és Casablanca pedig nem nem fektetnek elég hangsúlyt az árvíz elleni védekezésre. Az európai Marseille-ben és Rotterdamban az alacsonyan fekvő területeken található épületek, a folyók magas vízállása és a viharok miatt szintén magas az áradások kockázata, azonban a két város árvízveszélyes részein szigorú építési előírások vannak érvényben, az árvízvédelmi infrastruktúra pedig megfelelően kiépített. Osaka bizonyult a legbiztonságosabb városnak, míg a jelenleg is az áradásokkal küzdő Manila a kutatók szerint a jövőben sem boldogul majd jobban.

Forrás: http://www.ecoseed.org