Érdekességek

Éhínség vagy zöldségek?

A vízhiány jelenti a legfőbb problémát: vezető kutatók szerint, ha az élelmiszer-termeléshez használt vízmennyiség nem változik, egyszerűen nem áll majd rendelkezésre 9 milliárd ember szükségleteinek kielégítéséhez elegendő víz.

A globális élelmiszerhiány elkerülése érdekében a népességnek szinte teljesen vegetáriánussá kellene válnia a következő 40 év alatt. Az emberek étrendje jelenleg átlagosan 20%-ban tartalmaz állati eredetű fehérjét, azonban ez 5%-ra csökkenhet, ha 2 milliárddal többen élnek majd a Földön, mivel ötször-tízszer annyi vizet használnak fel az állati fehérjében gazdag élelmiszerek előállításához, mint a növényi eredetű termékekhez.

Bár az egy főre jutó élelem mennyisége növekszik, a világon 100 millió ember éhezik és 2 milliárd alultáplált. A megművelt földterületek egyharmada biztosítja a takarmányt az állatok számára, az élelmiszertöbblet- és hiány kiegyenlítése nem megoldott az államok között. Az ENSZ becslései szerint a század közepére az élelemtermelést 70%-kal szükséges növelni, miközben a vízért mint erőforrásért folytatott verseny egyre kiélezettebbé válik, a vízkészletek drámaian csökkennek, az ivóvíz biztosítása számos régióban jelent állandó kihívást.