Érdekességek

A haditengerészet robottal helyettesíti a delfineket

2017-től a Knifefish, egy vezető nélküli vízalatti robot végzi majd az amerikai haditengerészet kötelékében az aknakereső delfinek és oroszlánfókák munkáját.

Az amerikai haditengerészet felszámolja a tengeri emlősökre koncentráló Marine Mammal Programját – különböző feladatokra kiképzett delfinek és oroszlánfókák évtizedek óta szolgálnak a hadseregben. Az állatok aknász és elhárítási feladatokat látnak el.

A delfinek képessége, hogy hanghullámok alapján tájékozódnak, alkalmassá teszi őket az aknák megtalálására. Az oroszlánfókák betaníthatók arra, hogy segítsék az aknák kiemelését, az ehhez szükséges kapcsokat elhelyezzék. Ugyanezt a tudást az ellenséges búvárokkal szemben is használják, bilincsekkel mozgásképtelenné téve őket. Az amerikai haditengerészet állítja, hogy az emberben kárt okozó tevékenységekre sosem képeztek ki tengeri emlősöket.

Bármennyire hatékonyak is, az állatok alkalmazásának hátránya, hogy a haditengerészetnek életük végéig gondoskodnia kell róluk. Nyugdíjazásuknak éppen ez az oka: a költségek csökkentését szolgálja, hogy 2017-től a Knifefish veszi át helyüket.

Forrás: http://www.popsci.com