Érdekességek

Terjedőben a kerékpáros futárszolgálat

Átalakulóban és fejlődőben van a biciklikultúra, egyre többen választják ezt a munkába járás eszközeként, vagy akár utazáshoz. Napjainkban pedig egy újabb fontos területen, a szállítás során is helyet követel magának.

A kerékpárral való szállítás világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően rengeteg pozitívumának. Ismerősen csenghet a magyar biciklifutárszolgálat neve, a Hajtás Pajtás, akik tevékenységükkel évente 140 tonna szmogtól kímélnek meg bennünket. Külföldön is egyre több kerékpáros szállító vállalat alakult, a brüsszeli TNT, a portlandi B-Line vagy a new yorki Zipments csak néhány példa közülük.

Milyen előnyökkel jár a bringás futárszolgálat a hagyományos autóssal szemben? Egyrészt ellensúlyozzák a növekvő online vásárlás miatt megnövekedett CO2 és más légszennyezést okozó gázok kibocsátását, másrészt segítik kiszorítani városainkból a zajos, szennyező tehergépkocsikat. Tisztább, biztonságosabb környezetet biztosít a lakóknak, míg rugalmasabb és gyorsabb szállítást a megrendelőknek.

Bár korábban sok vállalat csak minimális mértékben merte alkalmazni a kétkerekű szállítást, manapság egyre inkább helyet követel a teljes logisztika során. A B-Line kiemelt célja például elérni, hogy a vállalatok a központtól egészen a fogyasztókig teherautók nélkül juttassák el termékeiket, így például a 2000 kg Office Depot irodaszert is kerékpárral szállítottak le a megrendelés helyszínére.

Forrás: http://www.treehugger.com