Érdekességek

Mesterséges “Nap” Norvégiában

Egy norvég kisváros, Rjukan a hónapban kezdte meg egy saját mesterséges „Nap” megépítését, amivel a hosszan tartó téli sötétség ellen szeretnék felvenni a harcot.

A mérnökök három darab, egyenként 27.8 m2-es tükröt építettek, melyek a fényt egyenesen a völgybe irányítják. Az egész mechanizmus számítógépekkel vezérelt, így központilag állítják be a tükör helyzetét.

A három hatalmas tükröt a közeli hegyekben szerelték fel, az így átirányított fény pedig egy 185 m2 területű fénykört hoz létre azon a területen, amely alapesetben általában árnyékban van.

A tükrös rendszer gondolatának alapját egy iparos, Sam Eyde indította el, aki jóval egyszerűbb módon szeretett volna a sötétségből néha kiszabadulni. Ő egy sikló építésével szándékozott az embereket néhány órára kivinni a völgyből, hogy kicsit feltöltődjenek a nap energiájával. Ezt közel száz évvel később sokkal újszerűbb ötlettel helyettesítették, az új rendszer ugyanis képes elűzni az északi tél sötét napjait, anélkül, hogy ki kellene mozdulni a városból.

Nem ez az első mesterségesen épített nap, egy Alpokban található olasz kisváros már 2006-ban telepített nyolc méter széles tükrös rendszert a szomszédos hegy lejtőjén, valamint ugyanebben az évben egy osztrák város is épített hasonlót.

Forrás: http://gizmodo.com/