Érdekességek

A Michelin megreformálja a kereket

Elég csak megnézni, hogy az emberiség legnagyobb találmányának nevezett keréken is mennyi változás ment végbe az évszázadok alatt. És a tény, hogy továbbra is képesek vagyunk egy ilyen régi technológián újítani, azt bizonyítja, hogy továbbra is van hová fejlődnünk, és nem szabad megállni!

Történt ugyanis, hogy a Michelin bemutatta a Vision kereket. A 3D-nyomtatott kereket nem kell felfújni, és úgy van tervezve, hogy az autó teljes életciklusát kibírják. Ezen kívül pakoltak bele high-tech szenzorokat, ráadásul 100%-ig biológiailag lebomló anyagból készültek.

tire2

A Michelin a 3D nyomtatás technológiáját használta fel, hogy alkossanak egy levegő nélküli kereket, ami alveoláris struktúrára épül – lényegében olyan, mint a tüdőhólyagocskák, az emberben. Ez azt jelenti, hogy a kerék belül teljesen szilárd, kemény, míg kívül sokkal rugalmasabb. Ezzel a levegő soha nem tud belőle kiszökni, vagyis búcsút inthetünk a defekteknek. A kereket organikus, lebomló anyagból készítették, de akár újra is hasznosítható, ha egy autóról valamilyen okból kifolyólag lekerül.

tire1

A 3D nyomtatásnak köszönhetően az abroncs futófelülete teljes mértékben alakítható, személyre szabható, így gyakorlatilag bármilyen típusú, és felhasználású autóra rárakhatóak. A Michelin egyébként rendkívül kevés valódi gumit használ, tényleg csak annyit, amennyi szükséges az autó stabilitásának megőrzéséhez. A beépített szenzorok mérik minden egyes kerék állapotát, sőt akár különböző adatokat is kinyerhetünk belőlük.

tire3

A Michelin egy olyan terméket képzelt el teljes mértékben megváltoztatja az autóipart, de ha ennél nagyobb végletekben gondolkodunk, magát a kereket. Ugyan még nem tudni, hogy mikor lesznek kaphatóak ezek a kerekek, de a cég úgy véli a koncepció hamarosan valóssággá válik.

Forrás: http://www.yankodesign.com/