Érdekességek

Sétálással tölthetjük fel telefonjainkat

2017.09.29. - 15:24  |  Nincs hozzászólás

Elektromos készülékeink, mint például okostelefonjaink az évek alatt egyre erősebbek lettek, azonban az akkumulátorok teljesítményében nem történt ekkora robbanásszerű növekedés. Éppen ezért szinte állandóan egy töltő közelében vagyunk, de egy startup talán megtalálta a tökéletes megoldást: séta közben tölthetjük telefonunkat.

Vezeték nélküli világunkban egyre jobban hagyatkozunk mégis régi barátainkra, a kábelekre, mivel az akkumulátoroknak egyre több energiazabáló funkciót kell kielégíteniük. Sokan ezért tartják már úgy, hogy a mobiltelefonjaink egyre kevésbé mobilak, hiszen ha reggel nem 100%-kal vesszük el az asztalról és tesszük zsebre, akkor nap közben elengedhetetlen a töltés, ami végérvényesen majdnem olyan, mint egy vezetékes telefon.

A probléma eredete, hogy fizikai okokból az akkumulátorok mérete és teljesítménye nagyjából adott. Elég visszagondolni a Samsung Galaxy Note 7-re, amit pont azért kellett visszahívnia a Samsungnak, mert az akkumulátorában bizonyos elemeket túl közel helyeztek egymáshoz, így az felhevült és végül felrobbant.

cipő1

Természetesen azért egy nap aktív használatot bőven kibírnak az új telefonok, sőt a hordozható akkumulátorok is segítségünkre vannak, de ha azt is elfelejtjük este felrakni a töltőre, akkor kénytelenek leszünk másnap az energiatakarékos üzemmód után nézni a telefon beállításaiban. Ennek a mindenki által jól ismert problémának vethet véget a SolePower nevű startup, ami azzal akar véget vetni a telefonos akkumulátor krízisnek, hogy a sétálásunkkal tölthetjük majd telefonjainkat.

"A SolePower célja, hogy olyan önfenntartó ruhadarabok készítsünk, amik megkönnyítik az emberek életét" - mondta az alapító és vezérigazgató, Hahna Alexander egy interjúban. A SolePower a Toyota által rendezett 2017-es Mothers of Invention kezdeményezésben tűnt fel, ahol olyan hölgyek előtt tisztelegnek, akik innovációjukkal, vagy találmányaikkal hozzájárulnak a társadalom és a kisebb közösségek fejlődéséhez.

cipő3

A SolePower megoldása az örök gondra a SmartBoots, ami egy teljesen elektromos bakancs. "Az önfenntartó okos bakancs a sétálás alatt keletkezett energiát használja fel, hogy működtesse a helymeghatározó érzékelőket, szenzorokat és fényeket." A bakancsban egy kinetikus töltő an, az Ensoles, ez gyűjti be a sétálás alatt generált áramot és továbbítja az akkumulátorba. Bizonyos modellek még wifivel is fel vannak szerelve, hogy minden mért adatot elküldje a felhőbe, így akár később meg is nézhetjük, mennyit sétáltunk, és hogy ez alatt mennyi energiát termeltünk.

A bakancsokat már most is használja az Egyesült Államok katonasága, mivel ennek köszönhetően jelentősen csökkent a katonák csomagjának súlya, hiszen nem kell annyi plusz akkumulátort magukkal vinniük, hogy készülékeiket fel tudják tölteni. A bakancs egyébként a fejlődő országoknak is remek választás lehet, főleg azon régiókban, ahol az elektromosság nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető. "Több, mint 6 milliárd mobiltelefon van a világon, ebből 1,5 milliárd fejlődő régiókban" - magyarázza Alexander.

Forrás: https://futurism.com/

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »