Érdekességek

Sétálással tölthetjük fel telefonjainkat

Vezeték nélküli világunkban egyre jobban hagyatkozunk mégis régi barátainkra, a kábelekre, mivel az akkumulátoroknak egyre több energiazabáló funkciót kell kielégíteniük. Sokan ezért tartják már úgy, hogy a mobiltelefonjaink egyre kevésbé mobilak, hiszen ha reggel nem 100%-kal vesszük el az asztalról és tesszük zsebre, akkor nap közben elengedhetetlen a töltés, ami végérvényesen majdnem olyan, mint egy vezetékes telefon.

A probléma eredete, hogy fizikai okokból az akkumulátorok mérete és teljesítménye nagyjából adott. Elég visszagondolni a Samsung Galaxy Note 7-re, amit pont azért kellett visszahívnia a Samsungnak, mert az akkumulátorában bizonyos elemeket túl közel helyeztek egymáshoz, így az felhevült és végül felrobbant.

cipő1

Természetesen azért egy nap aktív használatot bőven kibírnak az új telefonok, sőt a hordozható akkumulátorok is segítségünkre vannak, de ha azt is elfelejtjük este felrakni a töltőre, akkor kénytelenek leszünk másnap az energiatakarékos üzemmód után nézni a telefon beállításaiban. Ennek a mindenki által jól ismert problémának vethet véget a SolePower nevű startup, ami azzal akar véget vetni a telefonos akkumulátor krízisnek, hogy a sétálásunkkal tölthetjük majd telefonjainkat.

“A SolePower célja, hogy olyan önfenntartó ruhadarabok készítsünk, amik megkönnyítik az emberek életét” – mondta az alapító és vezérigazgató, Hahna Alexander egy interjúban. A SolePower a Toyota által rendezett 2017-es Mothers of Invention kezdeményezésben tűnt fel, ahol olyan hölgyek előtt tisztelegnek, akik innovációjukkal, vagy találmányaikkal hozzájárulnak a társadalom és a kisebb közösségek fejlődéséhez.

cipő3

A SolePower megoldása az örök gondra a SmartBoots, ami egy teljesen elektromos bakancs. “Az önfenntartó okos bakancs a sétálás alatt keletkezett energiát használja fel, hogy működtesse a helymeghatározó érzékelőket, szenzorokat és fényeket.” A bakancsban egy kinetikus töltő an, az Ensoles, ez gyűjti be a sétálás alatt generált áramot és továbbítja az akkumulátorba. Bizonyos modellek még wifivel is fel vannak szerelve, hogy minden mért adatot elküldje a felhőbe, így akár később meg is nézhetjük, mennyit sétáltunk, és hogy ez alatt mennyi energiát termeltünk.

A bakancsokat már most is használja az Egyesült Államok katonasága, mivel ennek köszönhetően jelentősen csökkent a katonák csomagjának súlya, hiszen nem kell annyi plusz akkumulátort magukkal vinniük, hogy készülékeiket fel tudják tölteni. A bakancs egyébként a fejlődő országoknak is remek választás lehet, főleg azon régiókban, ahol az elektromosság nehezen, vagy egyáltalán nem elérhető. “Több, mint 6 milliárd mobiltelefon van a világon, ebből 1,5 milliárd fejlődő régiókban” – magyarázza Alexander.