Környezetvédelem

A fogyasztói társadalom és az e-hulladék

A fejlett nyugati országokban bevett szokás, hogy az elromlott vagy meghibásodott műszaki cikkek a szemétdombon kötnek ki anélkül, hogy egy értő szakember kezei között esélyt kaphattak volna a túlélésre. Az ilyen jellegű pazarlásnak, a növekvő szeméthegyek mellett, további következményei is vannak.

A kidobott műszaki cikk előtt két lehetséges út áll: gondos válogatás után irány a megsemmisítést szakszerűen elvégző feldolgozó, vagy egyszerűen egy szemétkupacba döngölve mérgezi a talajt. A második és egyben helytelen eljáráson nincs mit részletezni. Az első variáció érdekes, a nyilvánosságot csak ritkán kiérdemlő adalékokkal szolgál.

Egy tonna elektronikai hulladék feldolgozása hatszor annyiba kerül egy nyugat-európai országban, mint például Kínában. Az alacsony költségeknek köszönhetően a gyarmatosítás egy új fajtája jelent meg, melynek lényege, hogy a fejlett országok lerakóhelyként használják többek között Mexikót, Brazíliát, Dél-Afrikát és Indiát. Jobb esetben a szállítás és a hulladék feldolgozása szabályos, alaposan dokumentált körülmények között zajlik. Sajnos nem ez az általános.

Az egyik lehetőség, hogy a közvetítő alacsony áron felvásárolja a hulladékot, majd adományként küldi el a fogadó országba. Gyakori eset, hogy az összegyűjtött veszélyes anyag kikerül a hatóságok kezei közül, és az út során folyamatos eredetváltozással köt ki a Föld túloldalán. A célállomás ismét több lehetőséggel szolgál. Indiában több cég szakosodott a menthető állapotú termékek felélesztésére és „átmárkázására”, melyeket a helyi lakosságnak kínálnak eladásra. Kínában, mely 2,3 millió tonna e-szemetével a világ második legnagyobb előállítója az USA után, a szemétfeldolgozással foglalkozó városok hatalmas adóbevételekből részesülnek.

Az alacsony kezelési költséget a nevetséges munkabér és az egészségügyi előírások kikerülésével érik el. A mélyszegénységben elő családok számára gyakran az egyetlen megélhetési forrás a hulladékfeldolgozás. A kínai Kujjüban, melyet a világ legnagyobb szeméttelepének tartanak, több mint ötezer család dolgozik vállalkozásszerűen ebben az iparágban. Talán nem meglepő, hogy a rákos megbetegedések száma itt a legnagyobb a világon. A tizenhétmillió lakosú Pekinget 490 szeméttelep veszi körül, melyet a helyiek a hat autópálya után hetedik gyűrűnek neveznek.
Az elektronikai hulladék számos mérgező anyagot tartalmaz: ólmot, kadmiumot és higanyt, melyek elsősorban a vesét és az agyat támadják. A nyomtatott áramkörökben lévő aranyat mérgező savakkal távolítják el, a kábelekből a rezet a szigetelőréteg leégetésével nyerik ki, belélegezve a mérges gázokat.
Az 1989-es bázeli megegyezés, mely tiltja a harmadik világba irányuló szemétexportot, nem jelent visszatartó erőt a kereskedők számára, míg az Egyesült Államok nem is hagyta jóvá a rendelkezést.
Az UNEP (az ENSZ környezetvédelmi programja) becslései alapján, évi 40-50 millió tonna e-hulladék keletkezik a Földön. A fejlődő országok 2017-re beérhetik a nyugatot, és 2025-re kétszer annyi elektronikai eszközt fognak eldobni, mint a fejlett országok.